Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, 14 April 2017

Resepi Kuah Lodeh

Assalamualaikum semua!

Lahai...lama sangat tak ber 'blogger'.

Okay, let straight to the point. Resepi dulu untuk masakan 2-3 orang. Kenapa sikit sgt? Selalunya Anna dengan hubby je makan. So portion sikit lah. Jimat. Kdg2 makan panaskan balik ni kurang selera sejak Anna pregnant ni.

Bahan-bahan:

Untuk bahan kisar:

  • 2 biji bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sudu besar udang kering

Untuk bahan masak:

  • 5 batang kacang panjang - dipotong pendek
  • 2 biji kentang - dipotong dadu/kecil
  • 1 batang carrot - dipotong 1" tapi nipis
  • 1/4 biji kobis - dihiris
  • 1 ikat soo hoon - dipotong pendek dan di rendam
  • 2 keping tahu kering (fucuk) - dipotong kecil dan di rendam
  • 2 keping tempe - dipotong pendek
  • 2 keping tauhu (Anna guna tauhu petak kering, jgn konfius dengan tahu kering fucuk tau!)
  • 2 batang cili merah - di potong serong
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 1 /2 cawan air (tergantung nak kuah cair atau pekat, Anna prefer cair sebab terbuat pekat hari tu so tak dapat nak panaskan lagi).
  • 2 cawan santan
  • garam & sedikit gula
  • minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar. Masukkan serai yang dititik.
  2. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yang dipotong tadi. Masak hingga sedikit empuk. (Jgn terlebih empuk nnt hancur).
  3. Masukkan carrot dan kacang panjang. Gaul sebati.
  4. Masukkan kobis, soo hoon, fucuk, tempe, dan tauhu.
  5. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih sambil di kacau.
  6. Masukkan cili merah  dan masukkan santan.
  7. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biarkan mendidih.
  8. Sekiranya cukup rasa, matikan api dan bolehlah dihindangkan dengan nasi impit kuah kacang! ah sedap! haha atau dengan nasi putih pun boleh.
Siap!

Okay, resepi Anna ni tak guna santan pekat dan santan cair (ganti dgn air) sebab Anna tak biasa masak lauk bersantan. Entah kenapa dah 9 bulan mengandung ni semangat nak masak walaupun letih? "-.- hehe

Masak ni, perlukan jiwa dan ILMU memasak so you can estimate any ingredient. That the secret sbnrnya. huhu ^_^

Happy cooking!

xoxo,
Anna Athirah

No comments:

Post a Comment