Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, 20 June 2016

Ikan Merah Masak Sup

Assalamualaikum semua..

Salam subuh & salam sahur!

Menu buka puasa semalam ikan merah masak sup dan sambal tumis ikan bilis.

So, Anna tak dapat nak tulis banyak2..let straight to the point.. hehe

Here the ingredient:

2 potong ikan merah
1 biji bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
sedikit kulit kayu manis
1 sup bunjut
2 biji bunga lawing
2 biji pegaga
2 cawan air
garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun sup
sedikit bawang goreng

Cara-cara:
1. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk tadi. Tumis dan kemudian masukkan kulit kayu manis. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan air dan sup bunjut kemudian tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, api sederhana, tunggu hingga mendidih. Balik2 jika perlu. Jika tidak mahu ikan hancur biarkan sahaja
4. Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Tutup api. Siap!

*hubby Anna ni suka sgt makan ikan, berselera betul kalau tengok dia makan, nasi tambah banyak pulak! hehe

Jazakumullah bil khair.

xoxo - Anna




Monday, 13 June 2016

Sotong Masak Kunyit (berkuah)

Assalamualaikum semua..

Hari ni Anna share lagi satu resepi yang Anna buat untuk berbuka puasa semalam lepas pergi pasar borong dengan hubby.

Mula2 tanya hubby, ada teringin ke makan apa2 sebab nak masak.  Tapi jawapan hubby, just not like other guys.. he said that "sayang masak je apa yang sayang nak masak, i kena biasakan makan apa yang you masak." and that why i love him so much. Tolerance in you. hehe.

So, Anna pun rasa Anna perlu ada jadual masak. hehe. It's new life for me, so i need to be more organized to save time and energy as wife and career woman.

Macam biasa, resepi Anna untuk 2 orang sahaja.. hehe

Bahan-bahan:
7 - 10 ekor sotong jejarum/cumit (disiang)
3 ulas bawang merah kecil (bawang besar pn boleh, ikut citarasa, Anna guna bawang holand)
2 ulas bawang putih
1 batang serai (dititik)
2 inci halia (dihiris halus)
1 batang cili merah/cili api (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam
minyak
daun sup & bawang
1/4 cawan air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan air dan serbuk kunyit. Kacau dan tunggu hingga mendidih.
3. Letak dalam mangkuk hiaskan dengan daun bawang & sup. Siap!

Okay, really simple buat dia. Hubby Anna tak suka pedas sangat, kalau ikutkan Anna dulu Anna pakai cili api. Now, reduce sikit ikut selera hubby pulak.

That's all. Anna nak sambung kerja. Enjoy the meal!

Salam Ramadhan.

Jazakumullah..
~Anna

*oh gambar ye! kelam kabut lupa nak ambil. Jadi wife ni merasa lah semua benda nak kena cepat, tak sempat nak men'yelfie' ke hapa. haha. Daa..


Sunday, 12 June 2016

Telur Ayam Masak Lemak Kuning

Assalamualaikum!

Salam sahur.

Okay lah, dah nak dekat imsak pun. Sebabkan tak nak tidur, Anna nak tulis satu resepi yang Anna masak tadi.

First of all, this is my first time nak masak Telur Ayam Masak Lemak Kuning, my apology sbb xde gambar sbb sgt awful. haha..hakikatnya nampak je senang.. huhu

Here is this, resepi untk makan dua org je, ye lah berdua je dengan husband. hehe

Bahan-bahan:

*Utk kisar/tumbuk
3 ulas bawang merah (Anna guna bawang 1/2 holand sbb tu je ade kt rmh)
2 ulas bawang putih
1 ulas serai (dititik)

2 biji telur (kalau telur itik pun lagi sedap)
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat (dua2 ni Anna guna 250gram santan perah beli dekat Giant)
secubit serbuk kunyit
garam

Cara-cara:
(Bagi Anna, uols rebus dulu telur tu, bagi yang suka telur rebus bulat okay, bagi yang nak guna pecahkan dalam periuk, better buat dalam periuk berasingan) - my lesson learned untuk masak ni next time. Luckily hubby makan bersih taw! hehe.

1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan *utk kisar/tumbuk
2. Sambil menggunakan api perlahan dan kacau perlahan2 (jangan sampai pecah minyak)
3. Kemudian pecahkan telur, kacau perlahan2. (yg ni Anna maksudkan dekat statement atas tu, boleh bayangkan tak? kalau kacau telur tu hancurlah kan, so better rebus dalam periuk isi asing berasingan, hehe, Anna ikut resepi blog lain)
4. Bila dah mengelegak sikit, masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sampai mendidih. Siap!
*tambah daun sup masa letak dalam mangkuk
*kalau ada belimbing pun boleh..sedappp..

So good luck those who want to try cook this, especially, new comer wifey like me. haha

Jazakallah bil khair!
Anna




Happy 2016! eerrr i guess is not really damn too late! Hahaha

Assalamualaikum..
ahlan wah sahlan...

Ya Allah, rasa macam berkurun lamanya tak update blog!
Last was on September 2015.

And here I am! Lovely half career women and half business women. Oh! I must forget. Now, I am married. With the man that really pandai jaga I, and bukan I jaga diri sendiri dan jaga dia. We more to give and take.

Ok! September, Oktober, November, Disember 2015, January, February, March, April, May (oh stop! I am married) and currently June 2016) the holy month of fasting for Muslim. 8 months! haha

Well, the reason I should do blogger as wifey is......to wrote down all the recipe I have made and cooked for husband! hehe.

Okay, I guess see you around again! because right now I need to cook for sahur. And today's menu, Telur Ayam Masak Lemak Kuning. (it's because I'm run out of idea to cook and I forgot that no Sardin can I bought! Janji dengan husband nak masak sardine. hehe.

So, catch me later than!

xoxo
~Anna