Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, 18 October 2013

Note From A Friends...

"Get to know people,
Find new friends,
May you find someone who make you happy dear...

We cant never erase the from the memory,
But life goes on,
The past cant never be undo,
The people never be return,
They might have memory about you,
But did they will return?
Even sometimes when the memory comes,
You realize that you have a better future....
 

You will see the brighter path of future comes along,
A new day has come,
A new memory being create,
The old memory will fade away,
Dont be sad my dear friends,
The better choice is in your hand..."

~ Anna


Wednesday, 3 July 2013

Setiakah ku padaMu?

Assalamualaikum wbt

Wahai Maha Pencipta...
Sungguh hebat ciptaanMu...
Dunia...
Segalanya indah...
Sehingga...
Hamba mu kdg...
Alpa....
Lupa...
Leka pada dunia...
Yang hanya sementara...
Bagaimana mahu tetap setia padaMu..
Setia pada setiap waktu...
Setiap detik...
Setiap nafasku...


Ku ingin adaMu...
Allah..selalu...
Sentiasa..
Tetap..
Kekal...
Dan tak akan...
TAK AKAN BERUBAH....
Wahai hamba2Nya...
Setiakah kita padaNya?

Wallahualam...
Semoga Allah melimpahkan rahmat pada hamba2 Nya....
Aminnn....

Jazakumullah bil khair...

Friday, 28 June 2013

Bukan mudah, namun bukan mustahil kerana dunia belum berakhir.

Assalamualaikum wbt


Bukan mudah. Iya benar.
Bagaimanapun perlu diingat, bukan mustahil.

Walau bertahun sudah berlalu...

Memang pada waktu tertentu, air mata ini mengalir apabila terkenang.

Putus cinta kelar tangan. Putus cinta hidup jadi celaru.
Itulah putus cinta yang di jaja oleh dunia. Malah diri sendiri juga pernah melakukan.


Menghadapi perasaan itu ada perih. Kita seperti mayat hidup. Apabila tidur, kita selalu berharap supaya saat kita bangun, semua itu adalah mimpi semata-mata.
Lemah. Perih. Sakit.
Jiwa terasa terseksa.
Seakan-akan sempit.


Apabila putus cinta, terasa seperti mahu mati. Seakan hidup tidak bermakna lagi.
Tapi apa gunanya kita cuba berusaha demi orang yang tidak akan pasti mahu kita. Apa guna kita paksa.
Kadangkala, perkara seperti ini terjadi kerana Allah mahu kita lebih meningkatkan diri.

Maka, kita teruskan kehidupan. Luaskan pandangan kepada dunia.
Kita masih ada Allah untuk kita abdikan diri.
Ada tanggungjawab dakwah dan pada orang tua untuk kita teruskan.

Tujuan hidup kita atas muka bumi ini bukan semata-mata bagi mendapatkan seorang lelaki ataupun perempuan.
Tujuan hidup kita adalah bagi mengabdikan diri padaNya di muka bumi ini.

Itu sepatutnya kita lakukan.


Maka, lihat peluang dan ruang yang masih ada dalam kehidupan.
Mungkin kerana dosa dan akhlak kita yang masih tidak baik disisi Allah. Ini sebabnya Allah menangguhkan kebaikan kepada kita. Dia mahu mengampunkan dosa-dosa kita dengan menguji supaya bergerak ke arah perubahan.
Ya. Siapa tahu? Huhuhu..
Bersangka baik kepada Allah.


Luasnya rahmat Allah dapat kita lihat dalam surah al-A'raf, ayat 156:

"azab-Ku Aku timpakan kepada sesiapa yang Aku kehendaki, dan rahmat Ku meliputi tiap-tiap sesuatu; maka Aku akan menentukannya (rahmat itu) untuk orang-orang yang bertakwa, dan yang memberi zakat, serta orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat kami."

Apabila diuji, fokus bagi melakukan banyak kebaikan dalam hidup, supaya rahmat Allah yang luas itu 'menyentuh' kita. Siapa tahu mungkin kita akan mendapat yang lebih baik, lebih bahagia, lebih berjaya.
Terpenting! Percaya kepada Dia dan kembali kepada Dia.
Dia Maha Tahu dan kita hanya berusaha.


Wallahualam.

Wednesday, 26 June 2013

8 Pintu Murah Rezeki

Assalamualaikum wbt
 
 
 "8 PINTU MURAH REZEKI" ialah:

1. Jangan Derhaka dengan Ibu Bapa.
2. Jangan Bergaduh dengan Saudara Mara.
3. “Tidak akan papa kedana orang yang pergi menunaikan haji..”
4. Sentiasa sembahyang sunat Dhuha.
5. Jangan tidur selepas solat subuh.
6. Selalu baca doa Al-Waqiah.
7. Rezeki ada dalam perkahwinan.
8. Rezeki ada pada anak “Semasa bayi itu lahir, 4 perkara ditetapkan antaranya ialah rezeki dan rezeki anak itu juga akan turun kepada ibu bapanya.

Tuesday, 25 June 2013

Lelah sekali....

Assalamualaikum wbt
Lama da xcurhat dekat sini.
Alhamdulillah..syukur masih bernafas untuk perbaiki dan menebus kesilapan.


Lelah...
Hati ku mengeluh..
Apa diriku pantas untuk merasa begitu.?
Sakit...
Semua terasa sakit dan perih...
Diriku tubuhku lemah dan lelah untuk teruskan semua..
Berusaha..bekerja..membanting tulang..
Mencari sesuap nasi..
Bilakah saatnya semua ini berakhir..
Bilakah??
Bilakah hidup sentiasa ada yang menjaga ku..memberi ku..melayan ku..
Sungguh diriku lelah sekali..!!
Tapi....!
Tunggu....!
Lihat...wajah itu...
Wajah itu kian tua...
Tubuh dan keringat mereka kian lemah..
Tidak sekali merungut...
Apa pantas seorang anak merungut?
Apa pantas seorang anak meminta lebih?
Apa pantas untuk seorang anak minta dijaga..diberi..dilayan?
Iya..kita mmg layak itu semua.
Tapi bukan takdir untukku...
Semua yang terjadi kehendak Nya.
Bukankah menyenangkan wajah-wajah itu akan memberimu ganjaran akhirat kelak?


Lelah...
Kini bertukar menjadi permata...
Usaha dan keringat menjadi penyejuk jiwa..
Jiwa seorang anak..
Yang anak pinta sokongan..
Saat fizikal ku membutuhkan istirihat...
Yang ku pohon sokongan..
Jiwa itu sangat bahagia melihat wajah itu bahagia..
Anak..biar sakit mu didunia..
Anak...pengorbanan mu pasti dibalas..
Barangkali mungkin bukan disini..tapi diSana...
Jiwa itu bahagia..tatkala berikan rezeki yang sedikit kecil..
Tapi penuh makna...
Demi untuk mendapat redha wajah itu..
Paling penting redha Ilahi...
InsyAllah..ikhlaskan hati..
Maju kan langkah mu..
Anak...
Dikau permata ayah bonda...
Sabarlah...
Mohon kekuatan dari Cinta Yang Satu...
Allah azza wa jalla...
Semoga Allah melimpahkan rahmatNya kepada seluruh umatNya...
Jazakumullah.
InsyAllah..
Aminnn...
~Anna :')

Saturday, 1 June 2013

Resepi Kek Pelangi! (Rainbow cake) ♥

Assalamualaikum wbt

Ahlan wah sahlan ya akhi ya ukhti :)

Its been such a long time not greeting the post like that.huhuhu..
Kindly, so sorry is been such a long time too, i rarely update my blog.

Now, let me give you guys, a good news.

Those all cake lover out there, here we are!

The ingredient:

(A)
1 1/1 cawan tepung gandum
1 cawn gula halus
1 sudu besar ovalette
5 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
(B)
80 ml atau 3/4 cawan minyak masak (mentaga cair)
80 ml susu segar

Ways:

1. Pukul telur hingga kembang atau ringgan atau lebih tepat lagi jadi fluffy gitu :)
2. Masukkan gula halus, pukul hingga sebati. (kalau nak wangi guna sugar brown..wangiii..huhu^_^)
3. Masukkan ovalette dan esen vanilla.
4. Perlahan-lahan masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati.
5. Masukkan air susu segar, pukul hingga sebati.
6. Masukkan minyak dan pukul hingga sebati.
7. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian untuk 7 warna pelangi. Setiap adunan lebih kurang dalam 3 senduk lebih.
8. Masukkan pewarna, kacau sebati.
9. Bakar selama 12 minit atau hingga masak pada suhu 160c - 170

okay, that it!

so, here the picture!


The 2nd version 




The 3rd version


The 1st version, May 20, 2012 :)


Okay, done :)
Goodluck all :)
All the best, wink wink ^_^
Wassalam, 
xoxo,
 Anna ♥

Wednesday, 1 May 2013

Ucapan selamat malam untuk dia ♥

Assalamualaikum wbt

Dalam bening petang
Aku menanti senja turun
Layu gemalai isi hati
Teringatkan dia

Rangkaian malam menutupi liang2 dingin
Sedingin hatiku
Sesejuk jiwanya

Ucapan selamat malam bukan pada kamar tidur
Tetapi untuknya
Jauh dimata, dekat dihati


Nawaitu ♥

Assalamualaikum wbt



Agungnya cinta yang bernawaitukan Penguasa Cinta. Pemilik haqiqi manusia yang ingin dilamunkan cinta.





Be Flexible :)

Assalamualaikum wbt

Remembering that what will work in one situation
will not work in another.




Sunday, 14 April 2013

Crying with the smile... Be strong girl..!

Assalamualaikum wbt...

Sometimes...
Things happen we dont have control over it, aite?

There a story behind the story..
Know what i means???
Everybody want to know behind the story..
But what behind the story???
THE PAST!
Sometimes we wanted to know it so badly...
Sometimes we must follow what your heart says..
Yes, we follow our heart says...

But hey!
Our mind must filter it..
Either you follow heart says of needs or desire???
In other words..
Good or Bad???

Circumstances...
"less u know is the better"

So, i let it past...
Please, do not disturb me anymore..

When i comes to this situation..
I know Allah calling me...
I would like to cry now...
Things will get better...


I know i can face it..!
And i know i can do it..!
Cry now, things will be better..
Crying with the smile..
Because you miss Allah...
Crying with the hopes, believe and prepare for the future..
It will be better..believe in Allah..
He always call and waiting for you..
Dont be sad..
He's here...The Almighty..
He always does..
The tears showing that you really miss Him..our creator..our God... 
Allah azza wa jalla..



~ La Tahzan


Do not expect a perfection from me.

Assalamualaikum wbt...

Regretly....
I hate this kinda of feeling..
I am not mad..
But i'm shock...
Totally sadness..

I have been through a lot of hard time..
I had so much lost...and things that i love..
And i'm afraid to face any conflict that suddenly appear occur in my life..
I'm not living in the past...i ain't..


"That too shall past if i continue to take massive and constructive action."

I motivate myself..hoping that things will get better..
Cause i know..
I will learn from mistake..
Not I'm trying to be perfect...
But to FIX it..to recover from the pain..
I hate being judge by other..
That too psycho..
Too much...

Believing in Allah faith..
Believing me...
Just like i did to you..
I'm a believer in Allah will..
How bout you?


Cause that too shall past if i continue to believing in Him..

But now,
I'm standing at here..
The present..

With a lot of hopes..
The needs of interdependence..
We should rely on each other..
You should know better...

#mood : need some motivation, need someone :'(





Thursday, 4 April 2013

Cinta ♥ Mereka Sehangat Mentari

Assalamualaikum WBT

Apakah yang teman-teman bayangkan dengan perkataan mentari?

Bagiku,
Mentari...
Mentari selalu menerangi siang, 
tanpa mentari pasti tiada cahaya siang...
Mentari juga...
Yang hanya tahu memberi..
Tidak mengharap apa-apapun sebagai tanda balasan...
Pokoknya...
Mentari selalu memberi tak mengharap kembali..

Sungguh...
Terkadang kita lupa,
Lupa akan mereka yang sentiasa memberi kita..
Tanpa meminta apa balasan pun...
Namun, sebagai anak, 
sebagai saudara kandung...
Kita pasti tak senang duduk...
Melihat mereka yang sentiasa memberi kepada kita...
Kita pasti rasa mahu memberi juga kepada mereka yang telah memberi pada kita...

Kini ku lihat,
Ada mentari yang semakin menyinar,
Hatiku tersentuh melihat keadaan itu..
Hadir suatu sinar...
Sinar itu lebih bercahaya dari sebelumnya...

Saat kesempitan hidup melanda...
Pelbagai onak datang...
Setelah linangan air mata..
Setelah keringat membanjir...
Setelah kedukaan dikongsi bersama..
Setelah kesukaran hidup membuatkan kita rasa segalanya pahit..
Setelah liku-liku kita harungi bersama...

Dari kita kecil...
Kita dimarah..
Kita bergaduh...berkelahi antara kita..
Entah apa yang kita mahu..
Ingin kita tercapai...
Tapi itu dulu....
Sekarang,
Masa telah memakan kita...seluruh hidup kita..

Kini kita dewasa...

Kini kita..
Kita akhirnya mencapai keindahan itu..
Mungkin cahaya mentari itu tidak capai terangnya yang maksima...
Tapi...
Kita tetap membuat cahaya itu terang...dan terus menorak langkah...
But..
the place and this faces getting old
Sungguh...
Ku ingin sekali,
Melihat mereka bahagia...
Ibu Ayah Kakak juga Adik yang tercinta..

Hatiku tersentuh dengan kedewasaan kita..
Melihat kita sama-sama ketawa suka bersama..
Sungguh..
Cinta mereka tiada tandingan..
Sakitnya juga suatu sakit yang lain..
Sakit yang akan terubat..



Langkah kaki didalam rencanaNya...

Assalamualaikum wbt

It is seems weird, blogger at this time,
but i do need to.. need to release about something...

Everybody seems look me as the cheerful girl in the society...
But truthly i dont..
I like to cry in the night... (sometimes k?) ^_^
All alone...
Hurmmm.... Not alone actly,
Talk with Him, have a conversation with Him..
Mengadu dengan Dia...
He's here.. Allah azza wa jalla
He always does.!

Tak tahulah kenapa malam ni emosi sangat...
Terasa perit semuanya...
Terasa pahit untukku telan...

Bukan senang hati nak didik hati..
Bukan senang juga nak jaga perihal hati...
Hati adalah kunci kehidupan..
Rosak hati...
Rosaklah minda..
Rosaklah segalanya...

Bukan senang juga untuk menyayangi seseorang...
Bukan senang untuk membuka lebaran baru dalam sebuah kehidupan..
Bukan senang untuk menerima sesuatu kenyataan..
It all requires a lot... a llllooooooooooottttt of .......TIME!

But i know, and i believe..
Something better will come soon..

And again..it requires a lot of time.

No problems is permanent right? :)

I will be better...insyAllah.. Allah willing...
Soon...
Macam biasalah...
Kalau nak rasa lagi dekat denganNya..
Solatlah..tak pun dengar lagu Opick :)

Jazakumullah...

Tuesday, 2 April 2013

My hobby : Kek Coklat Moist :)

Assalamualaikum wbt

Petang2 yang indah ni, lepas hujan..ada pelangi..
Anna nak kongsi dengan teman-teman blogger satu resepi.

Sebelum ni memang Anna suka buat kek coklat, dari zaman sekolah lagi.
hehe^_^
Ceritanya last week, Anna selalu simpan dengan save pages je dalam handphone tu,
ditakdirkan tukar handphone baru...hilang lah resepi.

But..
I got the new one, quite similar with the previous recipe...

So, here it is...my back up recipe posted at my blog! Senang nak cari, plus i can share with those who love chocolate cake :)

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
2 st baking powder
2 st soda bikarbonat
1 1/2 cawan susu perisa coklat (boleh digantikan dengan bancuhan milo jika tiada ataupun air susu penuh           .                                                berkrim)
1/2 cawan air ditambah dengan 2 st nescafe
1 st esen vanilla (atau coklat)
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak 

Topping :
2 cawan air
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar butter

Cara-cara : 
1.  Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula pasir & gula perang.
2.  Selepas telur & gula sebati, masukkan minyak masak dan esen vanilla.
3.  Ayakkan soda bikarbonat, baking powder, serbuk koko & tepung gandum.
4.  Kemudian masukkan bahan yang di ayak berselang-seli dengan susu perisa coklat & bancuhan nescafe 
     ke dalam adunan tadi.
5.  Bakar pada suhu 180c selama 1 jam atau sehingga kek masak.
6.  Untuk toppirng, panaskan air di dalam periuk.
     Masukkan serbuk koko & kacau hingga sebati.
     Masukkan susu pekat manis & minyak masak, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
7.  Kacau sehingga pekat sedikit, setelah masak, bolehlah diletakkan atas kek dan hias.

nak tengok x hasilnya?





Monday, 25 March 2013

Tafakur ♥

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah, masih dapat bernafas lagi :)
Syukur tak terhingga atas segala nikmat yang dikurniakan dari Nya.

Petang tadi ada sesuatu buat Anna,
 Anna rasa Anna happy..sangat!
Guess what sbb ape?
I felt it again!
Syukur :)
Know what i felt?

The Almighty existence in my breath.

Petang tadi, evening walk, sorang-sorang je :)
Well, Anna ajak kawan, but dorang busy. Kelas sampai petang, Anna ni biasalah suka jejalan.
Release stress taw, looking at the nature :) Its okay.

Sebenarnya, Anna memang rindu sangat, 
rindu moment2 yang buat Anna melihat ciptaan indah Nya, 
hingga kita dapat merasakan, 
betapa dekatnya Dia dengan kita, 
betapa hampir kita dengan Dia, 
betapa Dia sedang berjalan bersama kita :)

Dapat bayangkan tak? huhu^_^
Perasaan itu tak dapat dibayangkan, 
hanya yang mengalaminya sahaja yang dapat merasakan keindahan itu.hehe



Kalau teman2 rasa tension juga, why not, take an evening walk, alone while listening to Opick song?
That the way you can feel His existence :)

This is the list that i always listened to when i want to feel Him closer to my heart while looking at His created, the earth, the sky, the nature all arounds us.

Opick's Song
-Tafakur
-DenganMu Aku Hidup
-DenganMu Aku Tenang
-Takdir
-Maha Melihat
-Alhamdulillah
-Tiada duka yang abadi

**********

"Sejauh-jauh mata memandang,
Sedalam-dalam hati merasa,
Hanya setitik debu yang tertuang,
Dalam syair pujian,

Lepas hati memandang lautMu,
Terheran diri pada langitMu
Berjuta kata tak cukup untuk
Melukis indahMu,

Melihat bintang alangkah jauhnya,
Melihat biru alangkah dekatMu,
Melihat hutan melihat gunung,
Siapa menjaga mu?
(Allah, Allah, Allah)
Mendengar tangis dalam derita mu,
Rasa kan luka di hari-hari mu,
Pada siapa air mata ini kan mengadu......"

Allah azza wa jalla :)


Friday, 15 March 2013

Ma Fi Qalbi Ghairullah

Assalamualaikum WBT

Remember... Don't be sad..
Sometimes things just happen you have no control over it.
Sabr is the main key!
Tell yourself, that Allah always by your side.

Bila cemburu,
Bila rindu,
Bila sedih kehilangan sesuatu,
ucaplah,
"Ma Fi Qalbi Ghairullah"
[Tiada di hatiku melainkan ALLAH] 



Semoga Allah sentiasa menurunkan rahmatNya kepada kita.
Dia tidak pernah berhenti menunggu kita meminta.
Setiap yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya.

Jazakumullah
Wassalam

Tuesday, 12 March 2013

This is a note from a friends.

"Please have a wonderful life - you and your family deserve it. 
Know that you are loved. 
And someday, if you have the chance,
please do well enough to do everything for yourself, 
or someone else and pass on the gifts"


Tuesday, 19 February 2013

Let it go...its hard! Rainbow i love you.

Assalamualaikum wbt
Ahlan wa sahlan..?
Hopefully everybody fine.huhu.

Its hard..really hard..
To let go something you love the most.!

It growth up every single day with you.
Pepatah kata Beto dlm cerita Istanbul Aku Datang " benda yang dah sebati dalam hidup, bukan senang utk dileraikan".

Masa Rainbow lahir, she grow up without her mother. Somebody has took away her mother. Rainbow blum buka mata lagi. Anna jaga dia bagai menatang minyak yang penuh. Smpi dia besar sikit. Anna kena praktikal kt PNB. So, mama pula jaga dia.
Day by day, months past by...
Rainbow bunting, ada 4 baby.

But....
Rainbow gone now.
I always talk to myself, i felt bad cause i cannot take care of her, give a good care to her.
Sometimes i talk to her, im so sorry because i cannot give u full attention.
When i used to stressed about this dunya things, i go find n hug her. She always know why i felt.
She make me calm.

Today. It is my second day without her. Is it fine? Did somebody treat her well or hit her? Did she get enough food? Did somebody hug her today? Oh Rainbow....forgive me...Rainbow, i always pray we will meet in Jannah. Please forgive me.
I always pray she come back.


Monday, 7 January 2013

Oh Lesen!

Assalamualaikum wbt.

Rasanya dah lama sangat Anna tak update blog ni, bila ada rasa nak update je, cancel sebab terlalu penat kerja mungkin :) huhuhu^_^

So, lets start the story.... Lesen?
Umur dah 22 Tahun ni baru nak buat lesen..huhu^_^ Hari ni dengan tekad yang kuat, rehat kerja tadi terus g daftar buat lesen...hehehe.. tinggalkan lappy kat butik untuk kawan tengok movie sambil jaga butik.  (Taktik tak nak bagi dia marah keluar lama-lama.  Siap g makan McD lagi. huhu^_^

BTW, thats it.  Enough for today. Well, wish me around and good luck for this! 
Jazakumullah...