Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, 13 May 2014

Himpunan Resepi Topping Coklat Ganache


 Assalamualaikum wbt
Anna nak kongsi sikit resepi yang Anna buat hari ni..hari ni taw...
Anna guna resepi no 3 untuk buat coklat bubble rice in jar...tapi dalam jar plastic lah...hehe
Jimat, Murah dan Simple...
Nanti Anna update lagi pasal resepi ni ye...
Enjoy cooking! :)

RESIPI 1 Bahan-bahan:
300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
Cara-cara:
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.

RESIPI 2 - Dayangjack Bahan-bahan:
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
Cara-cara:
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat


RESIPI 3 - Kak Nor Bahan-bahan:
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
Cara-cara:
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi


RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek Bahan-bahan
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
Cara-cara:
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega

- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat


Nota tambahan: - Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya


Ni gambar coklat bubble yang Anna buat tadi 
:)




*i love cooking and it my natural cooking for fun..! heeheh 
xoxo Anna

Thursday, 17 April 2014

Kun Fa Ya Kun

Assalamualaikum wbt.

Dalam dunia ini, ada dua dugaan..
Musibah lawan nya?
Istiraj...
Tapi Allah menduga ku dengan musibah...
Namun ku syukur, Allah lebih mengurniakan musibah dari istiraj yang terus akan membuat ku hanyut dan untuk itu ku sedar berpaling padaNya..

Rasanya, agak lama Anna tak berkarya, betul..??
Satu ketika yang lalu, Allah memilihku...
Allah memandang ku...





I had been admit for 3 days 2 night at Hospital Kajang... I had bad injured on the right muscles had been damage... My right left had bad injured..its been 1 month above...i still not recover but Alhamdulillah...i be able to walk but slowly move...

And, now.....
i am still not recover from that accident...
but, life goes on right??
yet, i still here..Alhamdulillah...walaupun bertongkat ke kelas..huhuhu..


Allah masih memberikan ku peluang untuk terus bertaubat dan berjalan di jalanNya...dengan izin Allah juga disini ku masih bernafas..syukur Allah...
Telah pelbagai dugaan datang dan datang...
Ku yakin Allah itu sangat menyayangi ku..
Sangat memerhatiku..
Dan ku yakin...
Pengakhiran itu terlalu indah..
Amin...



Jazakumullah... Anna

Friday, 28 February 2014

Kursus Pra Perkahwinan (KPP) di Sepang

Assalamualaikum wbt
Ahlan wa sahlan teman2?

Lama kan tak update blog ni..
Almaklum lah...busy kerja je memanjang cuti sem ni.

So, di pagi hari tengah ada mood nak meng'update' segala blog..
Anna nak suggest satu tempat yang tersangat SubhanAllah Alhamdulillah...
Cantik, selesa, nyaman...so peaceful.

KPP dekat Sepang, Masjid Sultan Hishamudin Bandar Baru Salak Tinggi...
Tak de lah pulok picture nak tunjukkan...
Tapi it is totally bersih and selesa..

Kursus ni dalam kawasan masjid...ada bilik kuliah dekat situ...
Alhamdulillah..menuntut ilmu dalam masjid..senang sangat nak solat jemaah sama2.
Walaupun dua hari..rasa sekejap sangat..
Penceramah dekat KPP tu paling best... bilal masjid tu..
Kerlas kau jah dia bagi ceramah..
Runut..sangat menepati jiwa remaja..gitu...

Kursus ni dua hari..
Hari pertama, it is a quite long time rasanya...dari 0745 hingga 1830
Hari kedua 0800 hingga 1615
Oh, harga masa ni masih RM80 :)


buku ni mmg dapat..tapi bukan untuk dapat je..baca k??? hehehe

Jazakumullah to the reader :)
Anna

Monday, 20 January 2014

Estimate Sukatan Cawan ke Gram

Assalamualaikum wbt

(sumber gambar: Google)

Sukatan bahan-bahan dari cawan ke gram/liter 
sukatan adalah < kurang lebih >
hope it can help those who love bake bake bake..
 

TEPUNG....
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram

GULA KASTOR....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

MENTEGA....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

CECAIR....
1/4 cawan = 50 ml
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter 


~xoxo Anna

Monday, 13 January 2014

That the meaning of love...

Hey.. listen!
Nobody is 100% the way you want.
Love people for who they ARE,
& not for who you want them to be.
That is how you will get the BEST of them.