Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, 6 December 2016

Exploratory Study: Workplace Harrasment/Bullying in Malaysia. (discussion)

Assalamualaikum. Hi,

Anyone who interest and currently doing this research about this rare topic, please kindly contact me by leaving your email on the comment button. I'm currently doing the research and i might help you on the material and questionnaire data.

Thank you.

~Anna

Tuesday, 15 November 2016

Oblivion!

Assalamualaikum

Sangat2 susah nak update blog sejak dah kerja masuk hampir 2 tahun.
2 tahun.. satu tempoh yang macam2 dugaan jadi
well now, full of blessing as mom to be.. Alhamdulillah..

Actually, now i'm starting afraid that i forgot how i used to be to motivate myself!

Oh Allah, don't make me forget how you're always in me...

I'm not motivate as i am before..

Dear Allah, please hold me on your faith.

~Anna

Monday, 11 July 2016

Dear Son,

Assalamuaalaikum

You may not know how things going on back then,
So do i, son.

I am so nobody into their past life.

My faith and daddy came after that.

This is my first time seeing you in front my eyes,
I don't know how to express it,

Everything is so new to me,
And i am not gonna says mine but
i am writing this for you and you need to know about daddy.

Maybe this written never read or will be read 10 to 15 years later? or even more. perhaps.

Please know that Daddy really love you so much,
Ummi can see, in his loving eyes.

Time and his energy to meet you just a day.
A day is not enough darling.
Seeing his smile while playing with you..
Is the happier moment in his life.

I never mentions it in front daddy,
cause i know he missing you every single minute. and i don't he feel the pain to

Dear son,

Please know that daddy never give up on you,
He do whatever it takes just to see you
No matter how far you are
No matter what it takes.

How do i know it?
Because i can see on his eyes everyday i woke up in the morning.

Sincerely,
Ummi.

*know that you choose to call me Ummi. 4 years old son, and you are so amazing clever boy!

Monday, 20 June 2016

Ikan Merah Masak Sup

Assalamualaikum semua..

Salam subuh & salam sahur!

Menu buka puasa semalam ikan merah masak sup dan sambal tumis ikan bilis.

So, Anna tak dapat nak tulis banyak2..let straight to the point.. hehe

Here the ingredient:

2 potong ikan merah
1 biji bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
sedikit kulit kayu manis
1 sup bunjut
2 biji bunga lawing
2 biji pegaga
2 cawan air
garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun sup
sedikit bawang goreng

Cara-cara:
1. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk tadi. Tumis dan kemudian masukkan kulit kayu manis. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan air dan sup bunjut kemudian tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, api sederhana, tunggu hingga mendidih. Balik2 jika perlu. Jika tidak mahu ikan hancur biarkan sahaja
4. Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Tutup api. Siap!

*hubby Anna ni suka sgt makan ikan, berselera betul kalau tengok dia makan, nasi tambah banyak pulak! hehe

Jazakumullah bil khair.

xoxo - Anna




Monday, 13 June 2016

Sotong Masak Kunyit (berkuah)

Assalamualaikum semua..

Hari ni Anna share lagi satu resepi yang Anna buat untuk berbuka puasa semalam lepas pergi pasar borong dengan hubby.

Mula2 tanya hubby, ada teringin ke makan apa2 sebab nak masak.  Tapi jawapan hubby, just not like other guys.. he said that "sayang masak je apa yang sayang nak masak, i kena biasakan makan apa yang you masak." and that why i love him so much. Tolerance in you. hehe.

So, Anna pun rasa Anna perlu ada jadual masak. hehe. It's new life for me, so i need to be more organized to save time and energy as wife and career woman.

Macam biasa, resepi Anna untuk 2 orang sahaja.. hehe

Bahan-bahan:
7 - 10 ekor sotong jejarum/cumit (disiang)
3 ulas bawang merah kecil (bawang besar pn boleh, ikut citarasa, Anna guna bawang holand)
2 ulas bawang putih
1 batang serai (dititik)
2 inci halia (dihiris halus)
1 batang cili merah/cili api (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam
minyak
daun sup & bawang
1/4 cawan air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan air dan serbuk kunyit. Kacau dan tunggu hingga mendidih.
3. Letak dalam mangkuk hiaskan dengan daun bawang & sup. Siap!

Okay, really simple buat dia. Hubby Anna tak suka pedas sangat, kalau ikutkan Anna dulu Anna pakai cili api. Now, reduce sikit ikut selera hubby pulak.

That's all. Anna nak sambung kerja. Enjoy the meal!

Salam Ramadhan.

Jazakumullah..
~Anna

*oh gambar ye! kelam kabut lupa nak ambil. Jadi wife ni merasa lah semua benda nak kena cepat, tak sempat nak men'yelfie' ke hapa. haha. Daa..


Sunday, 12 June 2016

Telur Ayam Masak Lemak Kuning

Assalamualaikum!

Salam sahur.

Okay lah, dah nak dekat imsak pun. Sebabkan tak nak tidur, Anna nak tulis satu resepi yang Anna masak tadi.

First of all, this is my first time nak masak Telur Ayam Masak Lemak Kuning, my apology sbb xde gambar sbb sgt awful. haha..hakikatnya nampak je senang.. huhu

Here is this, resepi untk makan dua org je, ye lah berdua je dengan husband. hehe

Bahan-bahan:

*Utk kisar/tumbuk
3 ulas bawang merah (Anna guna bawang 1/2 holand sbb tu je ade kt rmh)
2 ulas bawang putih
1 ulas serai (dititik)

2 biji telur (kalau telur itik pun lagi sedap)
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat (dua2 ni Anna guna 250gram santan perah beli dekat Giant)
secubit serbuk kunyit
garam

Cara-cara:
(Bagi Anna, uols rebus dulu telur tu, bagi yang suka telur rebus bulat okay, bagi yang nak guna pecahkan dalam periuk, better buat dalam periuk berasingan) - my lesson learned untuk masak ni next time. Luckily hubby makan bersih taw! hehe.

1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan *utk kisar/tumbuk
2. Sambil menggunakan api perlahan dan kacau perlahan2 (jangan sampai pecah minyak)
3. Kemudian pecahkan telur, kacau perlahan2. (yg ni Anna maksudkan dekat statement atas tu, boleh bayangkan tak? kalau kacau telur tu hancurlah kan, so better rebus dalam periuk isi asing berasingan, hehe, Anna ikut resepi blog lain)
4. Bila dah mengelegak sikit, masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sampai mendidih. Siap!
*tambah daun sup masa letak dalam mangkuk
*kalau ada belimbing pun boleh..sedappp..

So good luck those who want to try cook this, especially, new comer wifey like me. haha

Jazakallah bil khair!
Anna




Happy 2016! eerrr i guess is not really damn too late! Hahaha

Assalamualaikum..
ahlan wah sahlan...

Ya Allah, rasa macam berkurun lamanya tak update blog!
Last was on September 2015.

And here I am! Lovely half career women and half business women. Oh! I must forget. Now, I am married. With the man that really pandai jaga I, and bukan I jaga diri sendiri dan jaga dia. We more to give and take.

Ok! September, Oktober, November, Disember 2015, January, February, March, April, May (oh stop! I am married) and currently June 2016) the holy month of fasting for Muslim. 8 months! haha

Well, the reason I should do blogger as wifey is......to wrote down all the recipe I have made and cooked for husband! hehe.

Okay, I guess see you around again! because right now I need to cook for sahur. And today's menu, Telur Ayam Masak Lemak Kuning. (it's because I'm run out of idea to cook and I forgot that no Sardin can I bought! Janji dengan husband nak masak sardine. hehe.

So, catch me later than!

xoxo
~Anna