Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, 19 March 2018

Breastfeeding mum: Tips for Outstation 3 days 2 nights...& hubby take care our baby!

Assalamualaikum semua!

Kali ni Anna nak pos pulak pasal breastfeeding journey ni untuk career mother macam Anna ni.

Last 2 weeks, 9,10 & 11 Mac 2018, Anna kena outstation "Executive Retreat" dekat Pulai Spring Resort, Johor. But....this time around tak macam dekat Bentong, that moment, i was so enjoyed..taking pictures, having coffee bla bla bla. Maybe because it's 2 days 1 night.

But now, to left my baby for 3 days 2 night this time around? Asyik fikir je cukup tak susu. Since, my baby tak minum lagi susu formula, dah try tapi she allergic dairy product, dah bagi susu kambing dia minum tapi sikit, ps tu tak nak. Tapi packing susu kambing jugak untuk hubby bawa balik kampung. Kita ingat mother in law ada, rupa-rupanya mother in law pergi holiday kat Beijing. So, there will be hubby, FIL and Safiya. (rupa-rupanya Sabtu mlm MIL dah balik! yeeayy)

So, here it is, Anna packing siap-siap susu dalam milk storage plastic. Since susu baby tahan 5 hari untuk simpanan dekat 2 pintu peti sejuk. So collection milk was made since Sunday, a week before outstation.

First, mommies kena tahu demand anak berapa. Macam Safiya, still 2 jam sekali 2oz. So 12 jam sama dengan 12oz.

1 hari = 24 jam
1/2 hari = 12 jam
2 jam = 2oz

So, kiraan untuk Anna outstation:

Jumaat
12 jam (siang): 12oz bagi nanny mcm biasa 6.30pagi hingga 6.30petang
12jam (malam): 12oz hubby bawak Safiya balik Tangkak

Sabtu
24jam: 24oz Safiya dekat Tangkak

Ahad (Anna sampai KL around ngam-ngam 6.30petang)
12jam: 12oz hubby di Tangkak, pagi bertolak balik KL

Total untuk hubby bawak 48oz. Semua stok Anna buat chiller, sebab kalau dah frozen, tahan 1 jam je susu tu. Kalau chiller ke suhu bilik, tahan 5 jam.

So, here some pictures for you as guide, perhaps;

The collection. (smpt ambil gambar lagi).

Untuk hari Jumaat malam 12oz, ada puree instant for travel! hehe

Collection 24jam = 24oz untuk hari Sabtu.

Lastly, untuk hari Ahad 12oz.

Lepas tu Anna nak share gambar masa nak bawak balik koleksi susu daripada Johor ke KL.

Semua stok mcm biasa Anna buat chiller, to be safe. Then, Anna ada pinjam Coleman storage daripada kawan office.

Ini satu beg pump+makanan, satu lagi coleman penuh ais. Masa nak balik balik boleh mintak hotel ais. And, kalu bawak ais pek, boleh balut..sbnrnya lagi tahan daripada ais.

I think that's all. Got to go!

Jazakumullah bil khair!
Anna




Bekal Makanan Simple! #airtanganisteri

Assalamualaikum

Hai...harini Anna nak kongsi sikit pasal bekal makanan untuk keluarga.

Sebagai seorang isteri yang bekerjaya, kadang-kadang rasa tak best tak dapat sediakan sarapan untuk keluarga. Tapi kalau ada tiba rasa rindu dan rajin tu, and plus extra time in morning, Anna cuba siapkan sarapan untuk yang tersayang.

So, untuk hubby, sayang buatkan roti & nutella + epal!

For my doter, 3 meals dia, and portion sikit je. Untuk Safiya yang 10 bulan, ummi buatkan:
Breakfast - of course fruit puree, apple, avocado, and bla bla
Lunch - porridge + vege puree
Dinner - porridge/mash potato/mixed puree

For myself, so far tak tentu, because i'm still fully breastfeeding, so perasaan lapar tu sentiasa! But now getting slower, sbb dah nak bulan puasa. Masa bersalin dlu tak puasa 30 hari. So, i got a lotttttsss of days to qada'. Pray for me! hehe

Here, Anna bagi gambar sikit bekalan yang simple tu.

xoxo,
Anna


Friday, 16 March 2018

Pemilihan Tempat Bersalin. Gov or private?

Assalamualaikum semua!

Anna masih ingat lagi, masa Anna nak pilih tempat bersalin. Ramai kawan-kawan dan kakak-kakak dekat office beritahu suruh survey dulu, sama ada nak bersalin dekat hospital kerajaan atau hospital swasta. So, mula-mulanya Anna pilih nak bersalin dekat hospital kerajaan. Tapi end up  Anna bersalin dekat hospital swasta (KPJ Kajang) sebab dah tak boleh tunggu prosedur hospital biasa yang lemmmehemmehemm, lagi-lagi sebab Anna tak ada mengalami sebarang contraction pun.

Antara tips yang Anna boleh kongsi berdasarkan pengalaman Anna (setiap orang lain-lain tau pengalaman):

1. Kewangan (paling utama)
Dari segi kewangan, kita ukur dulu. Kalau ada insuran tanggung atau tak. Dan begitu juga dengan company tanggung. Kira-kira untuk kerajaan, kos bersalin boleh tengok jadual dibawah. Untuk situasi Anna, company tempat kerja Anna mmg tanggung kos bersalin, tapi! RM2500 untuk normal dan RM4500 untuk caesar. So, in my case, Anna bersalin dekat KPJ Kajang, Anna bersalin normal, campur kos overnight in labour room & 2 hari dekat wad, RM4800. So, RM2500 company tanggung, selebihnya..hubby Anna tanggung. hehe ;p



2. Memilih tempat pantang. Jarak dengan rumah dan klinik kesihatan.
Bagi Anna, warga Malaysia mmg beruntung, kerajaan ambil berat pasal kesihata semua. Maka, memilih tempat pantang juga penting untuk pemeriksaan ketika lepas bersalin & berpantang. Ini sebab, beberapa hari lepas bersalin, jururawat kerajaan akan datang memeriksa luka bersalin anda. Jadi lepas bersalin juga anda perlu inform kepada klinik kesihatan yang anda biasa check. Ini penting untuk pemeriksaan luka bersalin anda dan bayi anda. (dijangkiti kuning atau tidak).

So, Anna nak share sikit gambar-gambar dekat labour room masa dekat KPJ Kajang. KPJ Kajang ni, ada 5 labour room, using flower name. So Anna dapat bilik Lavender!





The best moment is...daddy tengah azan Safiya dalam labour room. (16/5/2017)

To be continue i guess...kalau nak tanya, boleh comment bawah pos ni..

xoxo,
Anna


Resepi Suhun Sup + Telur




Assalamualaikum

Kalau post sebelum ni Anna ada bagi resepi untuk lauk sambal. Ha, kalau nak tahu lauk Suhun Sup ni sesuai dengan lauk sambal. Hehe

Ok, ni resepi yang simple yang Anna nak share,

Bahan-bahan:

  • 3 biji kentang (dipotong dadu besar)
  • 3 biji telur
  • 1/2 paket suhun & fucuk
  • 1/2 sb udang kering
  • 2 ulas bawang kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2/3 cawan air
  • 3 sb minyak masak

Cara-cara:
  1. Rendam suhun dan fucuk dalam mangkuk diisi air.
  2. Dalam periuk/kuali, masukkan minyak masak, setelah panas masukkan bawang kecil, putih, udang kering.
  3. Masukkan air, kentang biar hingga didih dalam 10 minit.
  4. Kemudian, perlahankan api...penting ni! supaya telur tak pecah. Masukkan telur satu per satu, pecahkan dengan perlahan atas permukaan air sup. Gap setiap pecahan dalam 1-2 minit supaya telur tidak bercantum. Sudah masukkan semua telur, biar selama 5 minit.
  5. Masukkan suhun dan fucuk, biar sebentar selama 2-3 minit.
  6. Siap dihidang!
Selamat memasak semua!

xoxo
Anna


Monday, 26 February 2018

UKM & Kita

Assalamualaikum,

Lama lama lama lama tak tulis blog!. heheh

Kali ni, Anna nak pos pasal relationship.

Every girl's dream to meet their other half very early and to have a good memory together, up and down together. But, some girls are not meant to get that memory. oopppsss..what?!

But we can create it right? Yes, you can.

You know what, i always "berangan" bercinta zaman universiti, like same campus. Together, helping each other, lunch together, bla bla bla...

Well, i got very nice university life love crush back then. But, i'm dreaming to have relationship a long time ago with my husband! I've imagine that. Kinda funny but! "Berangan kan percuma", so enjoy it!

But then, without realizing, we already created our relationship at campus! How incredible it can be right?

So, let me tell you how it's happen.

Masa zaman kitorg berdua bercinta (of course masa ni kerja satu office lagi), kitorang ade hobby yang pelik sikit. Pergi makan dekat mana-mana universiti yang terdekat! Haha dan bukan kampus/universiti yang kitorang study. We both have been to UiTM Shah Alam, and UKM.

Paling memorable? UKM. Daripada bercinta, pregnant smpi ada anak dah. It's fun to do it masa mula-mula bercinta. Ye lah terasa bercinta masa zaman study gitu.

This beautiful feeling only you can feel it in your heart.

I love you husband!

Your hot wife :p
Anna




Friday, 12 January 2018

Meeting at Cheringin Hills Resort & Jalan-jalan Bentong, Pahang

Assalamualaikum semua!

Happy 2018! hehe. Okay. Sangat lama-lama gila tak post dekat blog. Serious talk, my life so busy. Working mother not always seems fine sometimes. I do fall and up again and again.

Tapi harini, Anna nak story pasal kerja. (What?!) Haha i think this is my first post about working! Well, i've been working for almost 3 years as? jeng jeng jeng... a long time ago, while studying i was thinking that, oh i don't want  to be a Secretary or PA. and...... now that's is my career. Haha

So back to the story, ini juga kali pertama tinggalkan Safiya dengan hubby. Luckily, meeting tu 2 hari 1 malam je. Tak boleh tinggal lama sebab i am fully breastfeeding mom!

Well, Cheringin Hill ni cantik! ada pool yang boleh nampak sunset kalau kita duduk dekat pool. So ni Anna bagi sikit gambar yang Anna ada capture..

 Okay ni kad dia, nampak tak gambar pool? 

 Yang ni pulak, welcome drink! sangat sedap okay? Sis repeatedly drink this lemonade! hehe
  
 Ha! yang ni bagi peminat durian! Sis makan 2 ulas je. Yelah, perut Safiya tak tahan. So breastfeeding mom ni kena jaga makan jugak. Yang ni MUSANG KING okay! terlampau sedap. haha lepas mkn musang king lepas tu makan D24, mmg tak rasa apa lah. hehe

Okay yang ni gambar2 dekat dengan Kopi n Kraf. Small restoran tepi lereng bukit.
Cantik, tenang, tapi awas! Nyamuk ada jugak sikit.

 Ha ni depan pintu gerbang bawah Entrance Kopi n Kraf. Tepi jalan kecil je, lepas tu kena naik atas. Okay, Menu yang best? Sis makan bakso masa tu, tapi tak habis. Sebab ada sayur kobis (masa ni mood lepas pantang bersalin masa ada lagi, kobis tu sejuk, takut masuk angin badan.
Yang patut try! of course kopi dia lah untuk "coffee lover" hehe.

Oka i guess that all, banyak lagi gambar muka2 hakak2 yang join meeting ni. Tapi biasa lah, Anna tak expose sgt. hehe So, outstation as fully breastfeeding mom sgt challenging! But sure it worth at last. (Insya-Allah) next post nanti Anna cerita. Anna tertinggal breast pump!!!!

Jazakumullah bil khair.

xoxo,
Anna

Tuesday, 12 September 2017

Resepi Kuah Kacang

Assalamualaikum.

Hehe, harini ada masa and plus sangat rajin nak update blog. Sebenarnya kan, pendapat Anna blogspot ni sangat bagus untuk bagi yang suka cari info secara online. Contohnya dalam situasi kesusahan atau emergency macam kunci kereta hilang dan takde spare! Ha. Nanti sis kongsi dalam post lain k?

Sekarang kita proceed dengan buat kuah kacang. Walaupun bukan hari raya yang mulia ini, sis suka update dekat blog sebab boleh cari balik resepi yang dah try dan menjadi! haha

Bahan-bahan:
600 gram kacang tanah (nasihat sis goreng! so semua masak. haha pernah buat sangai tapi faham2 je)
1/2 cawan cili (ikut nak pedas ke tak)
1 cawan gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 cawan minyak
2 - 3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan kisar:
2 biji buah keras
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
sedikit belacan

Dekat sini yang leceh sikit sebenarnya kacang!
1. Kena basuh, tos dan tunggu kering.
2. Goreng dan kena tunggu sejuk baru boleh blend.
3. Jgn blend lama sangat nant jd habuk. haha

That's all for resepi kuah kacang.

See u again!

xoxo,
Anna