Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, 12 September 2017

Resepi Kuah Kacang

Assalamualaikum.

Hehe, harini ada masa and plus sangat rajin nak update blog. Sebenarnya kan, pendapat Anna blogspot ni sangat bagus untuk bagi yang suka cari info secara online. Contohnya dalam situasi kesusahan atau emergency macam kunci kereta hilang dan takde spare! Ha. Nanti sis kongsi dalam post lain k?

Sekarang kita proceed dengan buat kuah kacang. Walaupun bukan hari raya yang mulia ini, sis suka update dekat blog sebab boleh cari balik resepi yang dah try dan menjadi! haha

Bahan-bahan:
600 gram kacang tanah (nasihat sis goreng! so semua masak. haha pernah buat sangai tapi faham2 je)
1/2 cawan cili (ikut nak pedas ke tak)
1 cawan gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 cawan minyak
2 - 3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan kisar:
2 biji buah keras
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
sedikit belacan

Dekat sini yang leceh sikit sebenarnya kacang!
1. Kena basuh, tos dan tunggu kering.
2. Goreng dan kena tunggu sejuk baru boleh blend.
3. Jgn blend lama sangat nant jd habuk. haha

That's all for resepi kuah kacang.

See u again!

xoxo,
Anna

Kelas Inai Seri Kembangan, KL / Selangor

Assalamualaikum semua!

It's has been a looooooonnnnnngggggggg time tak post dekat blog. So kali ni Anna nak post pasal kelas inai yang Anna nak buat untuk gadis-gadis yang baru nak menceburi dunia perniagaan dengan inai.


Henna Art Class
Date: 7 Oct 17Venue: Seri Kembangan (details please contact me)Time: 9am - 2pmLimited seat: 5 seat only!.You will get:1. Henna cones/tools2. Henna note & reference book3. Henna drawing exercise4. Training & tutorial sheet5. Special gifts 🎁.*2 early birds get free one (1) Manicure Pedicure set*booking seat RM20*balance fee pay on the day of Henna Class.*Fee: DM me.


Atau whatsapp Anna: 017.732.2914

Atau boleh follow IG inai Anna Anna Henna MY

Daa..

xoxo,
Anna.

Thursday, 27 April 2017

Resepi Ikan Merah Masak Sambal

Assalamualaikum

Ikan merah ni kadang-kadang sedap makan tau lagi2 kalau goreng! Harga pun agak boleh tahan. Hehe

Okay, here we go,

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan merah (dipotong 4, basuh bersih, lumur garam & kunyit)
  • 1 ulas bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 sudu sb cili kering/cili giling Puteri (ikut tahap kepedasan)
  • Sedikit belacan
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. Goreng ikan sehingga keemasan.  Angkat dan tos.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan belacan, goreng sekejap.
  4. Masukkan cili giling, biarkan hingga naik bau dan garing. (pastikan cili garing supaya cili betul2 masak agar tidak sakit perut.
  5. Masukkan garam & gula secukup rasa. Tutup api. Masukkan ikan kedalam sambal dan gaul rata.
Siap! Satu lagi resepi yang simple untuk dimasak. Selamat memikat hati suami!

xoxo,
Anna

Resepi Bayam Tumis Air

Assalamualaikum

Tajuk bunyi simple, tapi Anna percaya ramai juga yang cari menu sama tapi lain-lain cara masak dan perubahan bahan dalam masakkan kan kan kan?? hehe

So, here it is,

Bahan-bahan:

  • 1 ikat sayur bayam
  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air (250ml)
  • sedikit ikan bilis
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Tumiskan bawang merah, putih dan ikan bilis sampai naik bau.
  2. Masukkan sos tiram, dan air biarkan mendidih.
  3. Rasa, letakkan garam sekiranya perlu.
  4. Masukkan sayur bayam.
Siap! Hehe. Selamat mencuba.

xoxo,
Anna

Resepi Ikan Bawal Emas Masak Kicap

Assalamualaikum

Ha! masak apa hujung minggu lepas? Lauk memikat hati suami tak? hehe

So, ini resepinya.

Bahan-bahan:

  • 2 ekor ikan Bawal Emas (basuh bersih, lumur dgn garam & kunyit)
  • 4 ulas bawang merah (potong)
  • 3 ulas bawang putih (potong)
  • 1 inci halia
  • 1 batang kulit kayu manis (optional)
  • 3 tangkai cili api (dipotong - optional)
  • kicap manis
  • sos tiram

Cara-cara:

  1. Goreng ikan sehingga garing dan keemasan. Angkat dan toskan minyak.
  2. Tumis bawang merah, putih, halia dan kayu manis.
  3. Masukkan sos tiram, dan sedikit air. 
  4. Masukkan kicap manis, tunggu mendidih sikit, rasa dan tutup api.
  5. Tuangkan kuah kicap tadi keatas ikan yang telah siap digoreng.
Siap! Simple. Hubby pun suka lauk2 ikan ni.

Love,
Anna

Tuesday, 18 April 2017

Resepi Tomyam Seafood

Assalamualaikum

Ok, sekarang Anna nak kongsi resepi masakan untuk suami hujung minggu lepas. Oleh kerana, sebelum 9 bulan mengandung ni Anna asyik 2 - 3 kali makan nasi lauk Tomyam dan Telur Dadar. hehe ^_^

Bahan-bahan:
  • 1 ulas bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci halia/lengkuas
  • 1 batang serai
  • 4 helai daun limau
  • 3-4 biji cili padi
  • 1 paket perencah Tomyam
  • 2 kiub pati tomyam Maggi
  • 5 cawan air (satu cawan = 250ml)
  • 4 batang jagung kecil (dipotong serong)
  • 1 batang lobak merah (dihiris bulat nipis)
  • 1/4 sayur kobis
  • 1/4 bunga kobis
  • 3 biji tomato (dipotong 4 atau 6)
  • 6 ekor udang
  • 6 ekor sotong
  • daun sup / bawang / pasley
  • sedikit garam dan gula
  • (pilihan - tambah ayam atau daging, tapi tak jadi seafood lah nanti kan? haha)
Cara-cara:
  1. Tumis bawang besar, merah, putih, halia, serai, cili padi dan daun limau hingga naik bau.
  2. Masukkan perencah tomyam, tumis sampai naik bau jugak.
  3. Masukkan air. Kacau. Kemudian, masukkan kiub pati tomyam tadi.
  4. Masukkan lobak merah, jagung kecil, kobis, bunga kobis dan udang.
  5. Setelah mendidih masukkan sotong dan tomato. (dua bahan ni tak boleh masuk awal nanti sotong terlalu masak liat dan tomato akan hancur).
  6. Sekiranya perlu, masukkan garam dan secubit gula. (rasa dulu sikit, kalau ok, tak payah letak).
  7. Tutup api, letakkan daun sup, bawang, pasley.
Siap! Goreng telur dadar! Makan panas-panas! Wooo.. sedap.

Selamat mencuba!

xoxo,
Anna


Kerna akhirnya kita punya Allah!

Assalamualaikum semua!

Rasanya lama sudah tak berkarya curhat jiwa. Sesuatu yang positif untuk pengisian hati.

Kesibukkan kerja, tugas harian isteri dirumah, as a partime business women. wow life is so challenging!

Sebagai seorang yang bekerjaya itu, ya, memang sibuk, tak pernah habis, tapi lagi tambah penat..bila mengandung dan travel with train and walking. Allahu...bagaimana hati ini bisa istiqomah dalam semua itu? Yang Maha Kuasa, bantulah hamba Mu dalam mencari rezeki yang halal. Tetapkanlah istiqomah dan sentiasa hati ini positif demi mencari redha Mu Allah.

As a wife, sangat mencabar! Dalam masa yang sama, kerja pulak! SubhanAllah. Betapa perlu kuatnya menjadi seorang perempuan untuk dunia akhir zaman. Sama, kerja di pejabat dan dirumah, kerja rumah tak pernah habis, Rumah ku syurga ku, rumah perlu kemas, cantik, bersih, barulah malaikat masuk dan mendoakan penghuninya. Alhamdulillah kalau dapat istiqomah berfikiran macam tu kan?

Sekarang, sebagai penjual! haa gituw... Minat yang mendalam dalam berniaga inai dari 2012, here i am still standing and sell henna! Alhamdulillah masuk 5 tahun bulan Mei ni. Bersyukur juga dapat sokongan suami dan kebenaran untuk terus berniaga. Tapi sejak2 dah nak sarat ni, tak larat nak pegang tiga2 watak ni sekali gus.

Turunnya istiqomah dalam berpositif. Sangat2 meruntun jiwa. Sebenarnya Allah itu sentiasa dengan kita. Kadang kala terlupa dek dugaan ujian kepenatan dalam menjalani kerja seharian. Allahu..maafkan hambaMu ni. Ditambah dengan sakit sebagai penghapus dosa, disitu hamba Mu tersungkur, sungguh kesakitan ini mungkin kerna dosa-dosa lalu.

Yang Maha Pemaaf, ampunilah hamba Mu ini. Sungguh banyak dosa dan noda yang telah hamba Mu lakukan masa lalu.

Kerna hanya dengan mengingat Mu hati ini tenang.

Yang Maha bolak balik kan hati, semoga hamba Mu ini, menjadi ikhlas terhadap kebaikan yang dilakukan kepada orang tua ku. Allah...sungguh itu yang belum sepenuhnya ku dapat. Yang Maha Pemurah, berikalnlah mutiara keikhlasan hati dan jiwa itu. Tunjukkan hamba Mu jalan menunggu keindahan itu.

dan tiada tempat hamba Mu mengadu. Sungguh, kerna akhirnya kita punya Allah untuk segala di langit dan di bumi. Tuntun hati ku ini Allah.

Salam cinta,
Anna