Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Friday, 14 December 2012

Sandarkan Pencarianmu Pada - Nya :)

Assalamualaikum WBT


Duhai pencari,
Tanyakan pada hati,
Apa yang sebenarnya kau cari?
Tanyakan juga padanya,
Dimana carianmu itu tersembunyi,
Walau belum ditemu, masih lagi mencari,
Walau jauh berbatu, masih lagi mendaki,
Buat dirimu duhai pencari,
Yakinlah pada apa yang kau cari,
Sandarkan citamu pada daya,
Labuhkan layarmu pada Cinta, apa yang kau cari itu pasti akan kau jumpa,

Yang tidak kelihatan itu, tidak semestinya sedang bersembunyi,
Yang tidak kelihatan itu juga, tidak semestinya tidak menanti,
kerana mencari yang tidak nampak itulah sebenarnya pencarian,
mencari yang nampak itu sebenarnya hanyalah ujian,
Selangkah dirimu mencari,
Seribu langkah sedang kau hampiri,
jangan berhenti pada helah dan dunia,
kerana yang kau cari itu Abadi,
Yang kau lihat itu adalah fana,
Jangan kau gentar pada sunyi,
kerana sunyi itu mengajarmu rindu pada yang Dicari,
jangan kau peduli pada caci, kerana caci itu menguatkan cintamu pada yang Dicari,

Wahai pencari,
teruskan pencarianmu,
kerana yang dicari itu sedang menantimu,
dalam keadaan redha dan meredhai.

Monday, 22 October 2012

Allah punya rencana yang baik :)

Assalamualaikum WBT
Ahlan wa sahlan ya marhaban?
huhu^.^



"Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang
Allah SWT
mempunyai CINTA dan KASIH yang lebih besar dari segalanya,
Dia telah menciptakan seseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.




Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang
namun kau tahu cintamu tidak terbalas,
Allah SWT
tahu apa yang ada didepanmu
dan
Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu."
 InsyAllah...

Wednesday, 17 October 2012

Kesabaran menyelamatkan nyawa.

Assalamualaikum WBT
 Ahlan wa sahlan semua.

Ada satu cerita yang sangat menjadikan pengajaran dan bersyukurnya seorang insan. Insan yang mengenal erti SABAR.

Cerita ANAK DAN AYAH.

Jam 12:00
Ketika Anak sedang menikmati makanan tengahari.  Hari ini anak akan bekerja pada pukul 14:00. Selalu, memang ayah yang akan menghantar anak ke tempat kerja, kadang-kadang anak pergi sendiri menaiki motor.  Tapi sejak banyak berita kemalangan yang meragut jiwa. Ayah jadi khuatir untuk melepaskan anak pergi kerja sendiri.  Maka, pada minggu ini ayah akan selalu menghantar anak pergi kerja setiap hari. "anak, masuk kerja pukul berapa?" tanya si ayah.  "Pukul 2 ayah" balas anak yang sedang menikmati makanan tengahari.

Jam 13:50
Wangi! hehe.. Anak dah siap untuk pergi kerja.  Turun je bawah, anak nampak ayah sedang pegang pinggan berisi nasi dan sedang membuka tudung saji. Dengan nada biasa anak monolog, 'sudah lambat ni, ayah hendak makan pula pada masa yang suntuk ni.' Dengan nada biasa juga, "Ayah nak makan ye? makan lah dulu." kata anak.  "Anak nak pergi dah ke??" balas ayah yang sambil membuka tudung saji. Anak membalas pada ayah "tak pe ayah makan dulu, jangan cepat nanti tercekik" balas anak.  Kemudian anak monolog, menenangkan hati 'eh, relaks jangan marah, sabar... tak pe kot lambat, takut juga ni bos marah.hehe'. Teringat akan kata ibu, "ayah memang selalu tanya kerja pukul berapa, padahal sudah berkali dia tanya." Anak kembali tersenyum terasa lucu pula :)

Jam 14:10
Ayah selesai makan, terus siap-siap dan menuju ke motor, begitu juga anak.  Ayah memandu motor dengan  kadar kelajuan yang biasa.  Sampai di suatu simpang empat (+), anak melihat motor dari simpang kanan menuju ke simpang kiri kami, manakala kami ingin terus, satu lagi motor dari simpang hadapan kami dan juga ingin ke kiri kami.  Anak sedar melihat motor dari simpang kanan itu laju tanpa melihat kiri kanan jalannya.  Tiba-tiba ayah juga seperti tidak sedar, ayah memandu terus tanpa perasaan kehadiran motor itu, begitu juga motor yang dari simpang hadapan.... dalam sekelip mata terdengar bunyi kuat "ttttttiiiiinnnnnnnnn!!!"

********************************************************************************

Suasana sunyi....
Ayah dan Anak masing2 terdiam.  Yang pasti anak terkejut.  Sambil menunggang motor dengan kelajuan biasa, ayah juga diam.  Anak tergamam akan kejadian tadi.  Si Ayah dan Si Anak hampir bertembung dengan 2 motor yang menuju ke tempat sama tapi kami ingin terus.  Ayah sempat mengelak, sebab motor dari kanan tadi berhenti mengejut terus membelok sedikit untuk berhenti dan juga terkejut denga kehadiran motor kami.  Alhamdulillah...syukur.

Jam 14:20 
Masih lagi atas motor, dengan perasaan yang terkejut dan tergamam itu, si anak dapat call, tengok skrin handphone anak monolog 'alamak, boss call!, habislah'. Anak tidak menjawab panggilan itu, berharap sampai tempat kerja baru boleh jawab kerana atas motor lagi.  Boss juga asyik telefon, akhirnya, 14:25 sampai dan terus jawab panggilan tadi.  Anak dimarahi bos, anak jawab dengan nada biasa kerana ayah masih dihadapan, setelah bagi helmet pada ayah, anak  melangkah masuk dan ditanya bertubi-tubi tanpa sempat menjawab pertanyaan boss, kenapa lambat tidak bagi tahu, dimarahi kenapa masuk pukul 14:00 padahal syif 2 mula jam 13:00.  Sekali lagi anak tergamam...  Setelah panggilan tamat, logik juga ya, boss ini langsung tidak ambil tahu pasal kedai, masa mula start kerja saja dia tidak menerangkan apapun pasal kerja, pasal syif, sekarang malah dimarah terus! 

Sampai dikedai, anak masih lagi terdiam, ada kaca dimatanya. Tergamam dengan peristiwa hampir meragut jiwa, tergamam dimarahi dengan perkara yang tidak diketahui.  Rasa ingin sekali melepaskan kemarahan.  Namun, anak ambil keputusan untuk terus diam.  Kawan sekerja menanya "kenapa akak diam je? sampai kerja macam orang terkejut." Lalu, anak cerita peristiwa tadi sambil ingin menangis, tapi tak jadi. Juga mengatakan tentang syif kerja, kerana penerangan hari itu dijelaskan oleh rakan kerjanya tadi.  Anak terus diam sambil menyiapkan stok yang sampai tadi banyak sekali. Malah pada malamnya ditanbah juga stok.
Terdiamnya anak telah meredakan api kemarahan, siapa yang harus dipersalahkan???? tiada, tiada siapapun yang salah.  'mungkin salah diriku' monolog anak.

 THE END

Jadi teman-teman, apa pengajaran yang dapat diambil dari situasi itu?? Ada pada tajuk mungkin :)
Ok, kisah benar yang terjadi pada anna semalam ^.^
Tapi hari ni, rasa tenang...pagi-pagi dah online mencari status2 dan artikel yang dapat menenangkan jiwa. Anna percaya, cara itu Allah sampaikan sesuatu untuk ketenangan jiwaku.  Jangan lupa juga solat malam :)
Ini antara terapi2 yang jumpa dari status twitter kawan Anna.  Buat ikhtibar untuk kawan2 semua, Anna dah update juga di facebook.


 Sgala puji bg Allah, Tuhan yg mmberikn kesehatan pd tubuhku, mngembalikan ruhku kpd diriku& mngizinkn aku utk mnginginkan-Nya (HR. Tirmidzi)
 "Tidak ada suatu rezeki yang Allah berikan kepada seorang hamba yang lebih luas baginya daripada sabar. (HR. Al Hakim)"
"Jika engkau bersyukur, pasti Aku akan menambahkan nikmatKu pdmu, namun jika engkau kufur, ketahuilah bahwa azabku sangat pedih". -Qs.Ibrahim:7
Rasa syukur dapat mengubah hal yang negatif menjadi positif, temukan cara bersyukur akan masalah"mu dan semua itu akan menjadi berkah bagimu
Without bad days, you’d never know what a good one was.
Bersyukurlah untuk setiap dugaan baru … Kerana itu akan membangunkan kekuatan dan karaktermu …
Baik sangka pada Allah adalah jawaban dari setiap keadaan,keep positive thinking and never give up -


Thursday, 11 October 2012

Before its too late :')

Assalamualaikum WBT
Ahlan wa sahlan sahabat2 semua :)

Aadduuhhhaaiii....
aduh... hampa...
Hampa sekali...
Hampa dan hiba, 
si dia jarang contact...
oh, si dia busy lah...
alaaaa....hhuurrmmm
si dia... lagi2 si dia...
siapa dia??
huhuhu^.^

Ada insan yang duduk sebumbung, 
menatap wajah2 hari2, mendengar bebelannya, 
melihat gelagatnya, mendengar amarahnya, 
terkadang moody dengannya... (maaf)
siapa 'nya'?

Terasa bahagia, kerna ada seorang insan yang sangat khuatir pasal kita,
sangat ambil berat..
Mengapa rasanya kita perlu merasa hampa,
hampa sebab orang yang kita sayang n cinta kurang ambil berat sebab busy?
hhuurrmm... apa sih hampa itu?? hehehe....
ooppss...Ada! Ada sebenarnya.... ada yang lagi khuatir pasal kita!

Before its too late...
Before you gonna miss him...
Before you will not see him forever...

Anna punya ramai sekali teman yang tidak lagi punya apa yang Anna ada sekarang.
Terkadang teman2 itu lalu menyedarkanku betapa pentingnya...
betapa kasihnya dia pada kita...
betapa pentingnya beliau...
dari sinar mata teman2 ku, Anna tahu mereka begitu merindui...
begitu ingin lagi merasai saat itu....
saat bersama dia...
saat suka dan duka...
perassan itu dapat ku baca dengan melihat mata mereka...
tanpa mereka berbicara apapun bahawa mereka merindui insan itu...
insan yang bernama...
walid = AYAH...

(airmata dah mengalir sambil taip ni...dapat tak rasa perasaan kita juga? kalau sedih tu dapatlah :')





Dia seorang insan yang paling risau kalau dimana saja Anna berada.
Kadang hendak jumpa kawan saja pasti dia marahi apabila pulang lewat.
Sebenarnya ekspresi risau dan sayang itu ditafsirkan dengan...marah...
Tapi, tak  mengapa, Anna faham :) InsyAllah...

Kadang kita lupa...
kita sering perhatikan apa yang kita TIADA...
Kita lebih cenderung memperhatikan apa yang orang lain ADA...
Kita lupa dengan apa yang kita MILIKI
sehingga kita lalai mensyukurinya..

Rasulullah SAW bersabda
"Keredhaan Allah bergantung pada keredhaan orang tua, 
dan murka Allah bergantung pada murka orang tua."
(hadis riwayat Al-Tirmidzi dan Ibn Hibban)

Thank you Allah..
Thank you for give me someone to love me..
to worry about me..
to bubbling at me ^.^
to give some lesson..
to give hope and strength..
to teach about everthing..
to share life..
thank you so much to someone too..
someone called... FATHER...
Mohd Fedzir bin Baharom

*terima kasih teman2 yang sudi berbagi rasa, berbagi perasaan...kalian saat menyedarkanku...semoga teman2 akan mencapai kebahagian didunia dan akhirat... semoga kesedaran ini dapat bertahta dan istiqomah di hati Anna....
Anna uhibbuki fillah... Anna sayang kamu kerana Allah :') Jazakumullah... semoga Allah melimpahkan kebaikan keatas kamu..amin ya rabbal alamin...

Wednesday, 26 September 2012

♥ Semoga cinta kita bertasbih di jalan Nya ♥

Assalamualaikum WBT



Dear Heart,

Did the time is come?
When i said that i'm not believe what happen now,
Something will convince me,

Then tomorrow come,

i still can't believe,
and i said to him,
that pic is one of my dua' after prayers.

He still convince me to believe,
this is the time!
this is his nawaitu.

ameen ya rabbal a'lamin, insyAllah..

Semoga inilah takdirnya, dan semoga ini yang terbaik tapi jika tidak mungkin bkn jodoh :)


If you keep yourself pure, Allah will enlarge your provision.  

Jazakumullah 

♥ MTA

Sunday, 23 September 2012

Note to future husband ♥

Assalamualaikum WBT ya habibi :)

Kenapa hasrat hati menggoncangkan dada, 
terlalu ingin mendengar suaramu,
sedangkan kita baru saja cakap akan berhubung nanti. 
Kenapa hati begitu yang telah lama tertutup
tapi kini terbuka?

"Lepas ni even ada ujian datang melanda harap kita dapat bersabar tempuhi bersama"


Kenapa kita sayang antara satu sama lain?


Kenapa kita ingin mengikat ikatan ini dengan ikatan sah dan jalan yang diredhaiNya?


 Doa ini menjawab...



"Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata : "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."
(Surah al-Furqan ayat 74)


sweet kan?? huhu^.^

Thursday, 20 September 2012

He never run away...He wait for us...

Assalamualaikum WBT
Ahlan wa sahlan ya akhi ya ukhti??

Rasanya sudah lama sangat Anna tak update blog ni, disebabkan kekangan waktu yang sangat memerlukan Anna focus praktikal jadi terpaksa berhenti sekejap untuk berkarya.  wwaahh, rasa rindu kot nak berkarya :'(


HE NEVER RUN AWAY... HE WAITS FOR US...

Lost...
that's what i felt a few month ago....
Day by day, month by month...
I'm just a Hijrahy that always seek His love....
After one and a half year...
i'm losing of His step...
but i'm not give up...
I'm looking for Him...
I go to South, i go to West, i go to North...
yes He is there...but i can't get close to Him...
why???
So i decided...
I go to catch Him....but He running so far...
So far away ....that i can't even chase Him...

But....
Alhamdulillah.....He left His footprint...
I follow His footprint to know where He lead to...
He never run from us....
Actually, He wait for us...
Just we....
We lost a way...we choose the wrong road...we don't have someone to inspire yourself...
And now....
Now i see Him...i just seen His...
Not really far from me...
because i know...
Allah will wait for us...
Allah will run to us when we are trying to run to Him...
Allah..please, hold me, run to me when i trying to go to You..
Amin...
InsyAllah


Jazakumullah, semoga Allah melimpahkan kebaikan kepada kamu..amin...
~Anna Athirah

Perjuangan Ku Bukan Hanya Cinta Manusia

 Assalamualaikum WBT

Kahwin awal. Kahwin Lewat. Mak ayah restu. Peminat restu. Mak ayah tak restu. Mertua tak restu. Majlis kahwin 'grand'. Majlis kahwin 'simple'. Kahwin suami orang. Kahwin orang bujang. Kahwin orang dekat. Kahwin orang jauh.
Kahwin dengan artis. Kahwin dengan ustaz ustazah. Kahwin dengan kaki bola. Kahwin dengan kaki masjid. Kahwin dengan jutawan. Kahwin dengan drebar teksi. Kahwin tukang cuci. Kahwin dengan usahawan kelapa bali.
Kahwin di Malaysia. Kahwin kat oversea. Kahwin di sempadan. Nikah di masjid. Nikah di rumah. Nikah di bawah pokok. Kahwin sebaya. Kahwin lebih muda. Kahwin lebih berusia. Kenal lama. Kenal sekejap. Bercinta lama. Bercinta sekejap. Mak ayah pilihkan. Sendiri pilih.

Sangat konflik kan...

Sejak putus cinta beberapa tahun yang lalu, Anna membiarkan diri mencari cinta yang lebih hakiki.  
Anna tahu Anna masih lagi xmampu nak membuka hati sendiri.  Pelbagai fasa Anna lalui, ada juga kadang-kadang tanpa sedari perasaan itu mengalir tanpa paksaan.  
Anna juga, mendapat kawan2 yang sentiasa berada bersama2 saat duka masa di kampus dulu.  Akibat fobia ditinggalkan dulu, semester akhir Anna dikampus menjadikan Anna tidak menentu, selalu saja berfikir, bagaimana nanti Anna sudah habis belajar, Anna tidak sanggup kehilangan kawan2. Tapi..
Ternyata sekarang Anna menghadapinya dan telah berjaya mengharunginya :) Alhamdulillah. 
 Kemudian, ada datang persinggahan seorang kaum Adam menyatakan hasrat dia.  Ada yang menghalang, mengatakan masih muda.
Namun, Anna terus menghentakkan fikiran menegaskan bahawa Anna betul2 tidak bersedia.  Ada juga mengatakan "kenapa tolak jodoh??!!"

Teringat akan cerita Oki Setiana Dewi tentang cerita lelaki tua, anak dan keldai. Siapa tahu?? siapa tahu tu faham lah perasaan Anna sekarang.  Kalau asyik dengar cakap orang saja baik xyah ada otak tak yah berfikir.

"Bukankah Allah [yang demikian kekuasaanNya] sebaik-baik hakim."
(Surah at-Tin ayat 8)

Anna juga mempunyai perasaan seperti manusia lain.  Perasaan suka terhadap seorang kaum Adam.  Perasaan suka itu - mahu bersama dengannya, membina baitul muslim yang menjadi sumber pahala buat kami berdua dan satu pelaburan di dunia yang hasilnya akan kami semai di syurga Allah nanti.

Saat hati Anna hancur dek kerana putus cinta kononnya, Anna sudah nekad untuk berhati keras pada cinta manusia.
Anna sedar tiada sesiapa pun di atas muka bumi ini yang mampu menyembuhkan hati 
melainkan Allah SWT.
Namun, 
Allah SWT = al muqallibal qulub ~ yang membolak balikkan hati.

Apa Anna harus terus menjadi penonton sepanjang hayat? Menonton cerita yang tidak pasti apakah akhirnya, menunggu pada sesuatu yang tidak pasti sehingga ke akhir hayat? 
Dan tidak sedikit pun usaha Anna usahakan untuk mendapat sesuatu, hanya duduk menonton dan menunggu??
Ingat, takdir tertulis ada dua, satu masih boleh diubah dan satu lagi di Lauh Mahfuz yg tetap.  Kita punya hak untuk memilih, kalau mendengarkan cakap orang, baik otak fikiran ku ini diberi makan pada burung aja.

Anna percaya, aturan Allah adalah yang terbaik.  Anna hanya mencuba membuka hati kembali. 
 Membaiki dan terapi hati bagaimana untuk menghadapi sekali lagi, menghadapi perasaan menyayangi mencintai seseorang...mengubati perasaan fobia dan trauma dahulu.

Tapi yang pasti,
Anna mahu terus berubah menjadi seorang muslimah yang baik, menuju ke arah gelaran solehah. 
Bukan kerana dia, tetapi kerana Dia. Kerana insya-Allah, Anna akan terus tetap sandarkan keyakinan dan kepercayaan tiada batas kepada Allah. Benar, baitul muslim sentiasa dalam perancangan masa hadapan.

#mood : terhiris dengan kata-kata seseorang :'(

Wednesday, 12 September 2012

Hidung mahal?

AssalamualaikumWBT
Ahlan wa sahlan sahabat semua..?
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin :)
Ja'alanallahu wa iyyakum minal aidin wal faizin... 
(dah lambat ke nak wish ea?? heheh, Syawal lagi kan :)

Anna nak promote sikit satu produk ni, and i can't life without it...!!!
Let me introduce, Downy Passion (Red) hehehe




Ha,...! Anna lah orang paling cerewet sekali kalau bab baju ni.
Masa dulu pernah kerja kedai dobi tau, masa zaman jahiliah (just kidding) ...haha.LOL
Kalau kat rumah tu, baju Anna janganlah basuh dan lipat, sebab Anna akan buka lipatan balik. Siapa yang nak basuh baju juga kenalah guna Downy jgk :)
Itulah akibat dari kerja dobi.  Hebat taw penangan kerja dobi. 
(yang paling best iron baju kemaja lelaki, monolog dlm hati ..'bilalah nak iron baju untuk suami lak eah??hehe')

Kakak Anna pernah tanya, 'ko kalau beli barang ikut selesa eh? xikut mana murah?'
hmm..depends juga kan.
But, i will make sure that my downy still available.... always :)
Belilah stock awal, tapi kalau terlupa terpaksalah pakai yang lain.hehe^.^
Sekian coretan pasal hidung mahal ni. hehe...
Sebenarnya, nak promote produk ni.

#moral of the story :  gunakanlah Downy Passion hehe...kawan2 ramai cakap you pakai minyak wangi apa ea?? wanginya.  Nanti i promote downy i pada mereka.hehe...

Thursday, 30 August 2012

Note to My Ex....


Assalamualaikum WBT


Don't judge me by my past, because i ain't  live there anymore...
Thanks for left me
because that road lead me to
Allah...
and
it is more 'hakiki' than you ever knows..


Thursday, 19 July 2012

Be cool, i will geting marry soon..

Assalamualaikum WBT

Sebut pasal kahwin, sekarang ini memang tengah musim kahwin antara kawan-kawan dan saudara-mara.  Almaklumlah sekarang, semua sudah meningkat dewasa..dan masa itulah soalan sama yang akan dilontarkan pada diri anda.  "Kamu bila lagi??"
Pastinya diri yang single mingle and available ni, akan merasa sedikit sedih dgn pertanyaan tersebut.
But.......!

Dear, u dont have to feel that way, instead think positively, look at deeply what the 'hikmah' behind this situation....

So, it is quiet dispointed when people ask you, especially your own mother, right? So, this is my answer.

"Kalau nak dapat jodoh yang soleh macam KS tu mama, it is NOT easy.  (fyi, my mother so impress with her future son-in-law aka my future brother-in-law...insyAllah..amin).  Ana jadi teringat masa kawan mama cerita pasal adik lelaki dia, sebelum habis belajar janji nak sara mak ayah dia dahulu, but sooner...no one can expect that we will getting marry so soon before we be able to finish our study and support them, right? Jodoh itu ditangan Allah.
Then, i said, kesempatan yang ada sementara tidak jumpa jodoh ni, it is better cheer up ur own parent kan?? make them proud have a 'solehah' daughter..insyAllah... Ada hikmah di sebalik apa yang terjadi, kalau Ana terburu-buru mencari pasangan hidup pasti tidak dapat akan menjadi yang terbaik di mata Allah.  Pegang kata-kata ini,


"Memilih pasangan hidup itu, menentukan dunia kita bahkan akhirat kita, perlu  cermat dan penuh pertimbangan."

Bukan Ana terlalu memilih, tapi pengalaman yang pahit dilalui untuk mendapatkan yang lebih hakiki, bukan juga Ana tidak mencari jodoh itu. Most importantly,
Ana yakin dengan takdir Allah.  Ana yakin dengan janji Allah.  Ana yakin dengan cinta Dia terhadap Ana.
Pasangan hidup kita itu, akan menjadi peneman kita selama-lamanya, dunia ini sementara sayang.
Mungkin juga kerana hati terluka, semua itu sedikit sebanyak menyumbangkan trauma untuk bercinta.  So, it is better, right?  Sunyi...? Not at all, i have the one who never dispointed me, The Almightly, Allah.  (ko ader??..hehe..of course you had..along time ago until forever).  Plus, buat apa terburu-buru padahal, Allah telah menetapkan siapa jodoh kita sejak azali lagi di Lauh Mahfuz.

Telah hampir datangnya janji yang telah ditetapkan oleh Allah maka janganlah kamu meminta ia disegerakan"
( Surah An-Nahl : 1)

Musibah akan hilang jua ~~~

Assalamualaikum WBT


Tidak ada satu musibah pun yang kekal dalam hidup ini,
Bagaimana berat pun musibah menimpa janganlah merasa tidak berdaya,

Janganlah kerananya engkau mengeluh kerana satu saat ia pasti akan hilang jua,
Kesabaran dan redha menjadikan ia ringan untuk diharungi….

Allah berfirman dalam Surah al-Baqarah ayat 156
“iaitu orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata, ‘Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.’”

#sejak praktikal ni memang xsempat nak update blog, sorry pada yang menunggu terapi hati dan motivasi untuk peningkat semangat...i try my best next time, love you all <3

Tuesday, 29 May 2012

Doa dan rintihan seorang penghijrah

Assalamualaikum


suatu penghijrahan yang baru memerlukan kekuatan hati...
meninggalkan perkara buruk dan -ve dalam diri yg telah sebati dari kecil..
penghijrah yang baru setahun jagung sangat memerlukan sokongan jiwa dan keadaan sekeliling yang mendorong ke saff Nya...
semoga tabah dan sabar dijalanNya...
semoga dugaan yang menimpa dapat diatasi dengan baik..semoga sentiasa beristiqomah dan bersungguh-sungguh menuju kebaikan hakiki...

#amin ya Rabb ♥

Wednesday, 23 May 2012

Tidak semua orang miliki ‘hadiah’ istimewa dari Allah

Assalamualaikum WBT


Tidak semua orang miliki ‘hadiah’ istimewa dari Allah….

Hadiah paling bermakna dalam hidup seorang Muslim itu ialah hidayah.
Kerna...
Hidayah yang akan membentuk seorang Muslim itu akan lebih dan sentiasa mengingati Allah.
Dan beristiqomah dalam imannya.

Memang benar seorang yang bergelar Muslim itu adalah beragama Islam.
Islam satu-satunya agama Allah.

Tapi apakah kita menjalankan semua suruhan Islam sepenuhnya?
Apakah dengan kekurangan itu akan membuat kita sentiasa mencari Dia?
Apakah cukup amalan kita dengan bergelar seorang Islam sahaja?
Apakah cinta pada Islam kita itu sempurna?

Jika kita bosan, apakah kita perlu lakukan untuk mengisi masa lapang kita?
Update status facebook  bahawa kita bosan?
Keluar shopping sama teman-teman?
Bosan melakukan kerja di pejabat?
Bosan menghadiri kuliah?
Bosan dengan rutin yang sama?

Hidayah itu perlu kita cari...
Luangkanlah masa kita untuk menambah keindahan langit dan pemandangan hidup kita.

Ketika di perantauan, untuk menimba ilmu.
Saat ini Allah menyeruku.
Allah telah memberikan ‘hadiah’ yang paling berharga dan tidak akan pernah seseorang dapat memberi ‘hadiah’ sebesar itu.
Dugaan itu sangat  besar bagiku, hingga mahu saja ku putus asa dan berhenti dari bernafas.

“Allah tidak akan menguji hamba-hambanya, melainkan dugaan itu mampu untuk ditanggungnya.”

Ayat itu lalu membuatku kuat.
Hari-hari yang kutempuh seakan-akan pahit segalanya.

Tapi jika ini jalan yang Allah beri untukku tempuh…
Ana harus ikhlas….
Kerna jika hidayah inilah yang akan menjamin akhiratku…
Ana redha…
Ana harus redha akan ketentuan ini…
Bawah lindungan hidayah ini, ana tahu Allah sangat mencintaiku.

Hidayah Allah itu juga, bukan senang diperolehi,..
Cahaya hidayah...
Cahaya itu turun seperti air hujan...
Begitu banyaknya...
Begitu besar rahmatnya pada bumi..
pada makhluk ciptaan Allah..
Namun, adakah hidayah itu kita ambil atau kita endahkan??

(tetiba air mata turun lah pulak...airmata gembira taw kerana dekat dengan Dia..bukan cengeng taw..huhu^.^)
Apakah matlamat mu?
Dimanakah kesudahan kita?

Segalanya kembali pada Allah.

Namun, kita hanyalah manusia biasa yang lemah dan tidak sempurna, doaku sentiasa mengiringi semua umat Rasulullah SAW dan sebagai khalifah Allah..carilah hidayah itu..penuhi hati-hati mu dengan cinta Nya..

Wallahua'lam..

Jaza khAllah bhil khair..

I believe in Allah Faith...hope u too..

Assalamualaikum WBT

By the name of Allah, The Almighty...
I believe in Allah faith...and i hope u feel the same way too, dear.
I had tried so many thing to make me forget about you, to accept others..
But it is seems useless because i never stop thinking of you even though i try so hard.

I believe every Caliph of Allah want to be a good person..
No one face death with a lot of sins...
because after all we will back to Him...

I do believe in Allah faith...

Jangan pernah putus asa dengan rahmat Allah...
Kembalilah yang menyatukan segalanya..Allah..

Berbalik kepada hakikat cinta dan menyintai, jangan ditanya siapa di hati. Hati dan cinta itu sangat luas, sangat subjektif dan sangat mendalam. Jangan berharap menjadi "yang satu" di hati, tapi berusahalah menjadi "Nombor Satu" dihatinya. Cinta manusia tiada yang hakiki. Ia boleh berubah dan diuji.

Kembalikan hati kita kepada Allah. Hati kita juga milik Allah. Kita juga boleh berubah hati bila Allah mengkehendaki. Cuma, bercintalah dengan ikhlas dan menurut syariat. Di waktu cinta itu masih ada, nikmatilah ia dengan sepenuh ikhlas dan tulus kerana apabila hati itu diisi lagi atau berhenti menyintai, sekurang-kurangnya kita pernah berkongsi sesuatu perasaaan yang indah.Perasaan yang dikongsi itu benar.
Berdoalah kepada Allah agar cinta itu sejati, kerana apabila diuji, cinta menjadi semakin hebat dan kuat~atau mungkin juga menjauh.

Allah tidak zalim bila Dia memutuskan cinta antara dua hati- cuma sebenarnya Allah ingin mengajarkan kita tentang sesuatu atau mengantikannya dengan sesuatu yang lebih baik lagi.


Jika  kerana dugaan ini Allah mencintaiku...Anna redha Ya Allah...
Sentiasalah menemaniku kala ujian hebat melanda..
Sentiasalah menguatkan imanku tatkala ujian berat menimpa..
Aminnn...
Lah Tahzan Anna Athirah :)

Wallahua'lam


Wednesday, 16 May 2012

Oh, air mata...


Menangislah kalau itu mampu menguatkan mu...
Menangislah kalau air mata itu mampu meredakan kemarahan...
Menangislah kalau air mata itu mampu membuat dendam terurai..
Menangislah kerana sayang akan ikatan darah daging mu...
Menangislah kerana mahu dapatkan sabar...
Menangislah kerana ingin membentuk hati yang sihat, fikir yang baik..
Menangislah kalau itu yang terbaik...
Menangislah...
Wahai marah, wahai dendam, wahai kepuasan hati, wahai angkuh, wahai ego...pergilah dengan air mata kerana cinta tanpa syarat, Allah dan keluarga bahagia.

Kecewa...

Assalamualaikum WBT

Marah?? it is good for us to angry with thing doesn't worthy?? Facebook???

I do admit i cant love any guy anymore in my life since this few years.  After he left, i lost about a couple month, my mind was totally die.  I feel like earth will ended soon.  But, let come back to the basic.  A basic love.  Allah, family and sister. As a muslim we do feel these love, everyday until we get felt bored.  Are you bored with that love??? 

Me, i wont, but i was along time ago.  Now, it is different...i do only have these love.  Why am i suppose to cry because of this?? You dont feel my love toward you...dont be like me...dont.  When you have lost everything in this world except family.  You will realize sooner or later...and i hope when you realize it is not too late has i been through.  Appreciate love from family then a people, called GUY.  It is an advise for myself and for you dear lovely siblings. 

#it is hurt, i dont know should i cry or angry...it is better i cry..because angry will destroy you...jangan pernah menyesal.

Wallahua'lam...


Saturday, 12 May 2012

Couple? Nikah? Taubat?

Assalamualaikum WBT


Coretan kali in khas untuk jejaka dan wanita diluar sana dan specially for myself.

Sebut pasal couple, indah memang indah, tapi bila dah indah tu hilang, semua dibuang.  Andai waktu itu dapat kita ulang untuk betulkan semua, untuk mendapat kesedaran awal tapi semua itu pasti tidak akan berlaku.  Apa yang patut dilakukan sekarang, TAUBAT. 

Focus pada apa yang ada dihadapan mata sekarang.  Lihatlah dihadapan kamu, wajah ibubapa...wajah keluarga yang tercinta, cinta yang tidak akan pernah mengkhianati kamu.  Balaslah jasa ibubapa, capailah cita-citamu.  Perbaiki dirimu, biar indah dimata Allah.  Jodoh??? Jodoh itu telah tertulis di Lauh Mahfuz...memilih pasangan hidup menentukan masa depan kita dan juga akhirat kita, haruslah cermat dan penuh ketimbangan... Ingat sayang, kita tidak pernah sunyi, kita punya Allah <3

#hati..tenanglah...


Thursday, 10 May 2012

21 Ciri Lelaki Layak Dijadikan Suami

Assalamualaikum WBT



Spesifikasi calon suami yang bolehlah dibuat suami:-
1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..”

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu – UAI)

17. Pandai masak sekurang-kurangnya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll. Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD atau tempat-tempat makan yang pelik-pelik nama dia menu yang mahal-mahal sebab dia tahu keje dia gaji tak banyak. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe.

18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang2 tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan-kawan isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur untuk raikan tetamu.

19. Jenis pembersih gak la. Masa muda-muda dia tak de la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari-hari nak ngadap Allah, bukan nk wangi depan manusia je.

20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak-anak tentang kematian dan amalan agama. “Sayang, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam.. Ingatlah detik kematian tu makin hampir.”

21. Dia sentiasa nak berubah bersama-sama isteri dan anak-anak dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.

Akan ditambah dari semasa ke semasa mengikut permintaan pasaran.
Originally by : Syabab Musafir Kasih

Tuesday, 8 May 2012

Perkhimatan Henna

Assalamualaikum WBT

Teman-teman yang dikasihi sekalian..anda dijemput melawat blog henna saya

http://annahenna.blogspot.com/



#saya masih baru lagi tapi insyAllah semoga menjadi lebih baik seiring banyaknya tempahan dan latihan kepada kawan-kawan saya yang sudi jadi model, adik beradik saya, kaklong, kakngah dan roomate UiTM saya, Intan Syafika..love uolls <3

Syukran jazilan

Tuesday, 24 April 2012

Solat

Assalamualaikum wbt
Ahlan wa sahlan ya ukhti ya akhi??
Solat itu tiang agama, tanpa solat tidak sempurnalah agamanya, jika orang itu tidak menjaga solat, adakah dia akan dijaga olehNya??
"Assolatu imanuddin..waman aqamassolah aqomaddin"
 "Solat itu tiang agama..sesiapa yg mendirikan solat sesungguhnya dia telah mendirikan agama"
~ Rasulullah 

Sunday, 22 April 2012

♥ Kelantan 2012

Assalamualaikum WBT

Post kali ini, insyAllah pasal Holiday di Kelantan ♥
 Rombongan pergi Kelate ni sempena Family Day Sekretriat MPP dan Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Perak, masa semester ana yang lalu...
Totally, best gler...rasa nak pergi lagi..
4 hari 3 malam

So, let see the picture ♥


 #hari pertama terus pergi UiTM Machang untuk lawatan balas




#malam pertama kami di Kelate, ada sesi soal jawab kat UiTM Kota Bharu lak :)


#hari kedua kitorang ada explorace..
serious xske masa kena masuk sungai dan inilah kali pertama ana kena gigit...pacat..!!!
then the best night, BBQ kat rumah kakak mina..(maaf, gambar ana tiada masa  malam ni, ada ke orang sibuk BBQ ana pergi tidur..tidur????hahaha)




 #nasi dageng..sedap..best moment :) maaf masa ini pun xbanyak amik gambar..sibuk makan dan cari hadiah..huhu^.^
#hari terakhir kat sana..macam biasa tempat wajib singgah Pasar Siti Khadijah

#dan tidak lupa untuk singgah ke .... Rantau Panjang... rambang mata tengok barang kat sana...the cheapest food ever at Rantau Panjang, buah mangga with asam RM1.00..i miss this food...

Bagi sesiapa yang ingin ke Kelantan nanti, ada dinasihatkan untuk membawa duit yang banyak...wajib shopping..!! sampai sana tidak akan dapat berjimat punya..so prepare your money..
makanan kat sana pun sedap2 taw...hehe...

Sebenarnya banyak lagi gambar, tapi tak sempat nak ambil dari kawan2...
I guess that all from me..

Wallahua'lam...jazakhAllah..