Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, 12 June 2016

Telur Ayam Masak Lemak Kuning

Assalamualaikum!

Salam sahur.

Okay lah, dah nak dekat imsak pun. Sebabkan tak nak tidur, Anna nak tulis satu resepi yang Anna masak tadi.

First of all, this is my first time nak masak Telur Ayam Masak Lemak Kuning, my apology sbb xde gambar sbb sgt awful. haha..hakikatnya nampak je senang.. huhu

Here is this, resepi untk makan dua org je, ye lah berdua je dengan husband. hehe

Bahan-bahan:

*Utk kisar/tumbuk
3 ulas bawang merah (Anna guna bawang 1/2 holand sbb tu je ade kt rmh)
2 ulas bawang putih
1 ulas serai (dititik)

2 biji telur (kalau telur itik pun lagi sedap)
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat (dua2 ni Anna guna 250gram santan perah beli dekat Giant)
secubit serbuk kunyit
garam

Cara-cara:
(Bagi Anna, uols rebus dulu telur tu, bagi yang suka telur rebus bulat okay, bagi yang nak guna pecahkan dalam periuk, better buat dalam periuk berasingan) - my lesson learned untuk masak ni next time. Luckily hubby makan bersih taw! hehe.

1. Masukkan santan cair ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan *utk kisar/tumbuk
2. Sambil menggunakan api perlahan dan kacau perlahan2 (jangan sampai pecah minyak)
3. Kemudian pecahkan telur, kacau perlahan2. (yg ni Anna maksudkan dekat statement atas tu, boleh bayangkan tak? kalau kacau telur tu hancurlah kan, so better rebus dalam periuk isi asing berasingan, hehe, Anna ikut resepi blog lain)
4. Bila dah mengelegak sikit, masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sampai mendidih. Siap!
*tambah daun sup masa letak dalam mangkuk
*kalau ada belimbing pun boleh..sedappp..

So good luck those who want to try cook this, especially, new comer wifey like me. haha

Jazakallah bil khair!
Anna




No comments:

Post a Comment