Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, 18 June 2015

Ramadhan Love. Charity.

Assalamualaikum wbt

Bismillah..
Syukran Ya Rabb kerana masih bernafas di Ramadhan 1436 Hijrah.

Pagi Ramadhan yang pertama untuk tahun ni, Anna nak sharing is caring sikit. huhu ^_^

Pernah tak dengar seumpaan ke atau ungkapan ni dari kawan-kawan atau sahabat andai..
Anna pernah, dari seorang yang Anna sangat kagum jiwa dan kesabarannya..

My Kak Hidayah Hadi. Very strong person (and sometimes annoy, oopppss jgn marah kakakku, we both actually sometimes annoy..haha) I've been friends with her since 2008 and yet still counting.. Alhamdulillah.

She used to said " rezeki yang kita dapat kadang bukan untuk kita semuanya, ada bahagian yang Allah bagi dalam rezeki kita untuk orang lain."

Regards on that...its remind me whenever i see or saw something about charity..
So,
Anna nak share dengan semua pasal #projekbrailleslate:


~ pernah dengar pasal projek ni tak? Hehe. Anna baca daripada group whatsapp classmate degree yang still active after graduated tu. hehe

Jadi, tak kira susah atau senang, kita sama2 hulurkan tangan dan jangan lupa pada golongan yang memerlukan. Dalam erti kata lain begitulah. hehe.

Ikhlas dan niatkan dalam hati yang baik-baik sahaja.

Semoga Ramadhan kali ini lebih barakah dengan rezeki-rezeki dan kurniaan nikmat yang Allah telah berikan pada kita.

Salam Ramadhan Al-Mubarak dari pada Anna, dan Anna mohon maaf kepada semua sekiranya ada buat salah, terluka hati dan tersinggung perasaan sama ada dalam sedar atau tidak.

Selamat berjuang di jalan Allah.

*Anna pernah terlibat dengan charity dekat MAB, Malaysian Association Blind masa study degree tahun lepas and siap buat treasure hunt dengan dorg tutup mata! Great experiences taught! My team menang nombor 2 :D

Jazakumullah bil khair.
~ Love, Anna.


Tuesday, 9 June 2015

Menangis pada Allah yang Maha Mendengar. . .

Assalamualaikum wbt

Demi (rombongan malaikat) yang bersaf-saf.
Demi (rombongan) yang mencegah (kejahatan) dengan bersungguh-sungguh
Demi (rombongan) yang membacakan peringatan.
Sesungguhnya, Tuhanmu benar-benar Esa. 
(al-Saffat/ yang bersaf-saf: 23: 446)

"Hijran mahjura": semoga saya terhindar daripada bahaya ini.
Ini adalah satu ungkapan yang biasa disebut oleh orang Arab ketika menemui musuh yang tidak dapat dielakkan lagi, 
atau
ditimpa sesuatu bencana yang tidak dapat dihindari. (al-Furqan: 19: 362)

"Apakah belum pernah ada orang yang datang memberi peringatan kepadamu (di dunia)?" (al-Mulk:29:562)



*A Caliph of Allah. An Ummah of Rasullullah. A Zaujah of a great Imam.
~Anna




Ibadah

Assalamualaikum WBT

Apabila kita melakukan ibadat
tidak memadai hanya besertakan niat
tetapi mestilah berlandaskan 
SYARIAT
dan
IRINGI
dengan cara yang betul

Bukalah minda,
lapangkan dada,
TERIMALAH KENYATAAN

dan perbaiki kepincangan
YAKINLAH....

tiada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau
dan
tiada insan berdosa yang tidak mempunyai masa hadapan.


Real relationship..

Assalamualaikum wbt

AL - Quran tu surat cinta Allah. 
Azan pula Call dari Allah, 
Solat itu Dating dengan Allah.

So, no single status in our life, 
we are all in relationship 
with 
Allah.


"run Forest run"!

Assalamualaikum wbt

Ingat tak korang dekat cerita Forest Gum..?? huhu ^_^ Kalau sebut pasal lari je mesti terus ingat cerita tu.. hehehe

Okay, kali ni, Anna nak share dekat korang pasal hobi baru Anna, Running!

So far, sudah 3 track jogging yang Anna dah explore, rupanya cantik-cantik semua tempat jogging yang Anna pergi.

1. KLCC Park, KL
2. Taman Tasik Permaisuri, Bandar Tun Razak
3. Taman Tasik Cempaka, Bangi

Itu antara jogging track yang Anna dah pergi dengan team or partner running.  You will find it is good things to do, sebab badan akan rasa ringgan dengan kita bersenam atau jogging.

So, i am going to explore more jogging track around me.

Selamat mencuba dan berlari..!! hehe

*See the world, see how beautiful life that Allah gives to you. Biarkan dunia berputar seiring waktu berjalan....and
.
.
don't be sad..! Life goes on. xoxo
~Anna




Wednesday, 3 June 2015

Short Trip to Perak

Assalamualaikum wbt

Ahlan wa sahlan..huhuhu ^_^

Even thought my father orang Perak, but not so many places yang Anna pernah discover lah actly.
Mengimbau pulak zaman-zaman study diploma dekat Seri Iskandar, tempat selalu lepak dulu Bandaraya Ipoh, Lumut, Teluk Intan, Marina Island, Teluk Batik and Pulau Pangkor (tak sempat pergi)

and the most word yang paling rindu pasal Perak ni kalau jadi emcee untuk event UiTM SI,
"Salam 1Malaysia, Salam Perak Amanjaya." gituuuwww huhuhu

Okay, short trip ni company yang bawa 2h 1m, and of course my DDECian ada. There are so much fun!!! Im really enjoy those moment..... nek bas ramai2 with all the family.. jadi baby sister.. best sgt!!! ....and moment with you :)

So, antara tempat2 yang menarik kat Perak kitorang pergi,

Muzium Perak, boleh dikatakan as design trip sebab kita pergi Muzium but sadly hujan masa tu, so x dapat amik gambar dekat jet pejuang, monumen & keretapi lama dekat luar muzium.

Safari Night Zoo Taiping, since pergi masa cuti sekolah memang ramai sangat orang and Q panjang so some of my colleague take a walk lah (including me)...lagi enjoy dari nek tren tu, laju sangat and u will not enjoy the moment tgk haiwan waktu malam2..

and most tempat akak2 akan pergi,
Pasar Changkat Jering! Anna suggest kan tempat ni untuk beli souvenir , sebab of course you will buy ikan kering (orang johor panggil ikan kering) ikan masin, ikan pekasam, belacan, udang kering, macam2 lagi untuk ur parent.  Tapi, masa pergi tu hari Ahad, so tak banyak kedai buka tapi yet it still ada 2 3 kedai buka. Luckily! Kena lah beli ole2 untuk mama ayah taw. Kalau tak kopi, ikan kering. Anak mama ni..hahaha.. Sometimes, parent ni paling senang nak belikan ialah makanan! hehe

Okay, that's all the story pasal short trip to Perak.. yang best nyer some of them beria-ria masak ikan pekasam right after balik dari trip! okay serious sedap! hehehe..





*Just enjoy the moment with less stress and hope. wink ;) xoxo
~Anna