Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, 13 June 2016

Sotong Masak Kunyit (berkuah)

Assalamualaikum semua..

Hari ni Anna share lagi satu resepi yang Anna buat untuk berbuka puasa semalam lepas pergi pasar borong dengan hubby.

Mula2 tanya hubby, ada teringin ke makan apa2 sebab nak masak.  Tapi jawapan hubby, just not like other guys.. he said that "sayang masak je apa yang sayang nak masak, i kena biasakan makan apa yang you masak." and that why i love him so much. Tolerance in you. hehe.

So, Anna pun rasa Anna perlu ada jadual masak. hehe. It's new life for me, so i need to be more organized to save time and energy as wife and career woman.

Macam biasa, resepi Anna untuk 2 orang sahaja.. hehe

Bahan-bahan:
7 - 10 ekor sotong jejarum/cumit (disiang)
3 ulas bawang merah kecil (bawang besar pn boleh, ikut citarasa, Anna guna bawang holand)
2 ulas bawang putih
1 batang serai (dititik)
2 inci halia (dihiris halus)
1 batang cili merah/cili api (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam
minyak
daun sup & bawang
1/4 cawan air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan air dan serbuk kunyit. Kacau dan tunggu hingga mendidih.
3. Letak dalam mangkuk hiaskan dengan daun bawang & sup. Siap!

Okay, really simple buat dia. Hubby Anna tak suka pedas sangat, kalau ikutkan Anna dulu Anna pakai cili api. Now, reduce sikit ikut selera hubby pulak.

That's all. Anna nak sambung kerja. Enjoy the meal!

Salam Ramadhan.

Jazakumullah..
~Anna

*oh gambar ye! kelam kabut lupa nak ambil. Jadi wife ni merasa lah semua benda nak kena cepat, tak sempat nak men'yelfie' ke hapa. haha. Daa..


No comments:

Post a Comment