Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, 26 September 2012

♥ Semoga cinta kita bertasbih di jalan Nya ♥

Assalamualaikum WBT



Dear Heart,

Did the time is come?
When i said that i'm not believe what happen now,
Something will convince me,

Then tomorrow come,

i still can't believe,
and i said to him,
that pic is one of my dua' after prayers.

He still convince me to believe,
this is the time!
this is his nawaitu.

ameen ya rabbal a'lamin, insyAllah..

Semoga inilah takdirnya, dan semoga ini yang terbaik tapi jika tidak mungkin bkn jodoh :)


If you keep yourself pure, Allah will enlarge your provision.  

Jazakumullah 

♥ MTA

Sunday, 23 September 2012

Note to future husband ♥

Assalamualaikum WBT ya habibi :)

Kenapa hasrat hati menggoncangkan dada, 
terlalu ingin mendengar suaramu,
sedangkan kita baru saja cakap akan berhubung nanti. 
Kenapa hati begitu yang telah lama tertutup
tapi kini terbuka?

"Lepas ni even ada ujian datang melanda harap kita dapat bersabar tempuhi bersama"


Kenapa kita sayang antara satu sama lain?


Kenapa kita ingin mengikat ikatan ini dengan ikatan sah dan jalan yang diredhaiNya?


 Doa ini menjawab...



"Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata : "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."
(Surah al-Furqan ayat 74)


sweet kan?? huhu^.^

Thursday, 20 September 2012

He never run away...He wait for us...

Assalamualaikum WBT
Ahlan wa sahlan ya akhi ya ukhti??

Rasanya sudah lama sangat Anna tak update blog ni, disebabkan kekangan waktu yang sangat memerlukan Anna focus praktikal jadi terpaksa berhenti sekejap untuk berkarya.  wwaahh, rasa rindu kot nak berkarya :'(


HE NEVER RUN AWAY... HE WAITS FOR US...

Lost...
that's what i felt a few month ago....
Day by day, month by month...
I'm just a Hijrahy that always seek His love....
After one and a half year...
i'm losing of His step...
but i'm not give up...
I'm looking for Him...
I go to South, i go to West, i go to North...
yes He is there...but i can't get close to Him...
why???
So i decided...
I go to catch Him....but He running so far...
So far away ....that i can't even chase Him...

But....
Alhamdulillah.....He left His footprint...
I follow His footprint to know where He lead to...
He never run from us....
Actually, He wait for us...
Just we....
We lost a way...we choose the wrong road...we don't have someone to inspire yourself...
And now....
Now i see Him...i just seen His...
Not really far from me...
because i know...
Allah will wait for us...
Allah will run to us when we are trying to run to Him...
Allah..please, hold me, run to me when i trying to go to You..
Amin...
InsyAllah


Jazakumullah, semoga Allah melimpahkan kebaikan kepada kamu..amin...
~Anna Athirah

Perjuangan Ku Bukan Hanya Cinta Manusia

 Assalamualaikum WBT

Kahwin awal. Kahwin Lewat. Mak ayah restu. Peminat restu. Mak ayah tak restu. Mertua tak restu. Majlis kahwin 'grand'. Majlis kahwin 'simple'. Kahwin suami orang. Kahwin orang bujang. Kahwin orang dekat. Kahwin orang jauh.
Kahwin dengan artis. Kahwin dengan ustaz ustazah. Kahwin dengan kaki bola. Kahwin dengan kaki masjid. Kahwin dengan jutawan. Kahwin dengan drebar teksi. Kahwin tukang cuci. Kahwin dengan usahawan kelapa bali.
Kahwin di Malaysia. Kahwin kat oversea. Kahwin di sempadan. Nikah di masjid. Nikah di rumah. Nikah di bawah pokok. Kahwin sebaya. Kahwin lebih muda. Kahwin lebih berusia. Kenal lama. Kenal sekejap. Bercinta lama. Bercinta sekejap. Mak ayah pilihkan. Sendiri pilih.

Sangat konflik kan...

Sejak putus cinta beberapa tahun yang lalu, Anna membiarkan diri mencari cinta yang lebih hakiki.  
Anna tahu Anna masih lagi xmampu nak membuka hati sendiri.  Pelbagai fasa Anna lalui, ada juga kadang-kadang tanpa sedari perasaan itu mengalir tanpa paksaan.  
Anna juga, mendapat kawan2 yang sentiasa berada bersama2 saat duka masa di kampus dulu.  Akibat fobia ditinggalkan dulu, semester akhir Anna dikampus menjadikan Anna tidak menentu, selalu saja berfikir, bagaimana nanti Anna sudah habis belajar, Anna tidak sanggup kehilangan kawan2. Tapi..
Ternyata sekarang Anna menghadapinya dan telah berjaya mengharunginya :) Alhamdulillah. 
 Kemudian, ada datang persinggahan seorang kaum Adam menyatakan hasrat dia.  Ada yang menghalang, mengatakan masih muda.
Namun, Anna terus menghentakkan fikiran menegaskan bahawa Anna betul2 tidak bersedia.  Ada juga mengatakan "kenapa tolak jodoh??!!"

Teringat akan cerita Oki Setiana Dewi tentang cerita lelaki tua, anak dan keldai. Siapa tahu?? siapa tahu tu faham lah perasaan Anna sekarang.  Kalau asyik dengar cakap orang saja baik xyah ada otak tak yah berfikir.

"Bukankah Allah [yang demikian kekuasaanNya] sebaik-baik hakim."
(Surah at-Tin ayat 8)

Anna juga mempunyai perasaan seperti manusia lain.  Perasaan suka terhadap seorang kaum Adam.  Perasaan suka itu - mahu bersama dengannya, membina baitul muslim yang menjadi sumber pahala buat kami berdua dan satu pelaburan di dunia yang hasilnya akan kami semai di syurga Allah nanti.

Saat hati Anna hancur dek kerana putus cinta kononnya, Anna sudah nekad untuk berhati keras pada cinta manusia.
Anna sedar tiada sesiapa pun di atas muka bumi ini yang mampu menyembuhkan hati 
melainkan Allah SWT.
Namun, 
Allah SWT = al muqallibal qulub ~ yang membolak balikkan hati.

Apa Anna harus terus menjadi penonton sepanjang hayat? Menonton cerita yang tidak pasti apakah akhirnya, menunggu pada sesuatu yang tidak pasti sehingga ke akhir hayat? 
Dan tidak sedikit pun usaha Anna usahakan untuk mendapat sesuatu, hanya duduk menonton dan menunggu??
Ingat, takdir tertulis ada dua, satu masih boleh diubah dan satu lagi di Lauh Mahfuz yg tetap.  Kita punya hak untuk memilih, kalau mendengarkan cakap orang, baik otak fikiran ku ini diberi makan pada burung aja.

Anna percaya, aturan Allah adalah yang terbaik.  Anna hanya mencuba membuka hati kembali. 
 Membaiki dan terapi hati bagaimana untuk menghadapi sekali lagi, menghadapi perasaan menyayangi mencintai seseorang...mengubati perasaan fobia dan trauma dahulu.

Tapi yang pasti,
Anna mahu terus berubah menjadi seorang muslimah yang baik, menuju ke arah gelaran solehah. 
Bukan kerana dia, tetapi kerana Dia. Kerana insya-Allah, Anna akan terus tetap sandarkan keyakinan dan kepercayaan tiada batas kepada Allah. Benar, baitul muslim sentiasa dalam perancangan masa hadapan.

#mood : terhiris dengan kata-kata seseorang :'(

Wednesday, 12 September 2012

Hidung mahal?

AssalamualaikumWBT
Ahlan wa sahlan sahabat semua..?
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin :)
Ja'alanallahu wa iyyakum minal aidin wal faizin... 
(dah lambat ke nak wish ea?? heheh, Syawal lagi kan :)

Anna nak promote sikit satu produk ni, and i can't life without it...!!!
Let me introduce, Downy Passion (Red) hehehe




Ha,...! Anna lah orang paling cerewet sekali kalau bab baju ni.
Masa dulu pernah kerja kedai dobi tau, masa zaman jahiliah (just kidding) ...haha.LOL
Kalau kat rumah tu, baju Anna janganlah basuh dan lipat, sebab Anna akan buka lipatan balik. Siapa yang nak basuh baju juga kenalah guna Downy jgk :)
Itulah akibat dari kerja dobi.  Hebat taw penangan kerja dobi. 
(yang paling best iron baju kemaja lelaki, monolog dlm hati ..'bilalah nak iron baju untuk suami lak eah??hehe')

Kakak Anna pernah tanya, 'ko kalau beli barang ikut selesa eh? xikut mana murah?'
hmm..depends juga kan.
But, i will make sure that my downy still available.... always :)
Belilah stock awal, tapi kalau terlupa terpaksalah pakai yang lain.hehe^.^
Sekian coretan pasal hidung mahal ni. hehe...
Sebenarnya, nak promote produk ni.

#moral of the story :  gunakanlah Downy Passion hehe...kawan2 ramai cakap you pakai minyak wangi apa ea?? wanginya.  Nanti i promote downy i pada mereka.hehe...