Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Tuesday 18 April 2017

Resepi Tomyam Seafood

Assalamualaikum

Ok, sekarang Anna nak kongsi resepi masakan untuk suami hujung minggu lepas. Oleh kerana, sebelum 9 bulan mengandung ni Anna asyik 2 - 3 kali makan nasi lauk Tomyam dan Telur Dadar. hehe ^_^

Bahan-bahan:
  • 1 ulas bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci halia/lengkuas
  • 1 batang serai
  • 4 helai daun limau
  • 3-4 biji cili padi
  • 1 paket perencah Tomyam
  • 2 kiub pati tomyam Maggi
  • 5 cawan air (satu cawan = 250ml)
  • 4 batang jagung kecil (dipotong serong)
  • 1 batang lobak merah (dihiris bulat nipis)
  • 1/4 sayur kobis
  • 1/4 bunga kobis
  • 3 biji tomato (dipotong 4 atau 6)
  • 6 ekor udang
  • 6 ekor sotong
  • daun sup / bawang / pasley
  • sedikit garam dan gula
  • (pilihan - tambah ayam atau daging, tapi tak jadi seafood lah nanti kan? haha)
Cara-cara:
  1. Tumis bawang besar, merah, putih, halia, serai, cili padi dan daun limau hingga naik bau.
  2. Masukkan perencah tomyam, tumis sampai naik bau jugak.
  3. Masukkan air. Kacau. Kemudian, masukkan kiub pati tomyam tadi.
  4. Masukkan lobak merah, jagung kecil, kobis, bunga kobis dan udang.
  5. Setelah mendidih masukkan sotong dan tomato. (dua bahan ni tak boleh masuk awal nanti sotong terlalu masak liat dan tomato akan hancur).
  6. Sekiranya perlu, masukkan garam dan secubit gula. (rasa dulu sikit, kalau ok, tak payah letak).
  7. Tutup api, letakkan daun sup, bawang, pasley.
Siap! Goreng telur dadar! Makan panas-panas! Wooo.. sedap.

Selamat mencuba!

xoxo,
Anna


No comments:

Post a Comment