Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, 6 September 2015

Resepi Pulut Kuning dan Kari Telur

Assalamualaikum wbt

Kali ni, Anna nak post pasal resepi pulak... Berdasarkan resepi2 yang Anna pakai, terhasil lah resepi sendiri.

Sebenarnya Anna nak bayar nazar ni.. sebab.. "i got my P license!!!" Alhamdulillah. Well, untuk motor je. Cerita al kisahnya panjang, pendekkan rezeki baru dapat sekarang setelah diuji accident bagai.

Okay dah habis..hehe

Resepi Pulut Kuning

Bahan-bahannya:
1 kg beras pulut susu (Anna guna pulut susu sebab sedap, berlemak dan lembut)
2 - 3 cawan santan pekat
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Rendam pulut dalam air dan letak serbuk kunyit, gaul sebati. Biarkan selama 4 jam.
2. Masak sekejap santan tadi, letak garam secukup rasa dan daun pandan.
3. Panaskan kukus selama 30 - 45 minit.
4. Selepas 4 jam, toskan pulut yang telah kuning tadi. Letak dalam loyang atau bekas.
5. Tuangkan santan menutupi paras pulut. (atau mengikut anggaran anda)
6. Kukus selama 30 - 40 minit, balikkan pulut selepas 15 minit supaya pulut masak dengan sebati.
7. Selepas masak, tutup bekas pulut supaya tidak keras.


Resepi Kari Telur

Bahan-bahanya:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang cili merah
1 inc halia
5 tangkai daun kari
2 peket rempah kari (Anna guna Adabi)
secawan air gelas besar
2 cawan santan cair
4 biji kentang
15 biji telur ayam (sudah direbus)
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan daun kari, bawang merah, bawang putih dan halia. (tumis hingga naik bau)
3. Masukkan rempah kari, goreng sebati sekejap sahaja jgn hangus dan terus curah air. (ada orang dia bancuh dulu tapi lama sikit lah dan kurang wangi, up to you.)
4. Masukkan cili, kentang, tunggu hingga kentang empuk. Kemudian masukkan santan. Tunggu hingga mendidih dan masak.
5. Masukkan telur rebus tadi, biar masak dalam 10 minit.
6. Siap dihidang!

Itu sahaja, i give you simple resepi and senang nak baca. Selamat mencuba.

*masa sekolah teknik dulu amik course masak2..bila masuk U, hurm..x minat nak going further career in masak memasak. but im glad, that school teach me a lot basic cooking and baking. walaupun ade certain baking yang x jadi bila buat..hehehe

xoxo
~Anna

No comments:

Post a Comment