Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Tuesday, 2 April 2013

My hobby : Kek Coklat Moist :)

Assalamualaikum wbt

Petang2 yang indah ni, lepas hujan..ada pelangi..
Anna nak kongsi dengan teman-teman blogger satu resepi.

Sebelum ni memang Anna suka buat kek coklat, dari zaman sekolah lagi.
hehe^_^
Ceritanya last week, Anna selalu simpan dengan save pages je dalam handphone tu,
ditakdirkan tukar handphone baru...hilang lah resepi.

But..
I got the new one, quite similar with the previous recipe...

So, here it is...my back up recipe posted at my blog! Senang nak cari, plus i can share with those who love chocolate cake :)

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
2 st baking powder
2 st soda bikarbonat
1 1/2 cawan susu perisa coklat (boleh digantikan dengan bancuhan milo jika tiada ataupun air susu penuh           .                                                berkrim)
1/2 cawan air ditambah dengan 2 st nescafe
1 st esen vanilla (atau coklat)
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak 

Topping :
2 cawan air
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar butter

Cara-cara : 
1.  Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan gula pasir & gula perang.
2.  Selepas telur & gula sebati, masukkan minyak masak dan esen vanilla.
3.  Ayakkan soda bikarbonat, baking powder, serbuk koko & tepung gandum.
4.  Kemudian masukkan bahan yang di ayak berselang-seli dengan susu perisa coklat & bancuhan nescafe 
     ke dalam adunan tadi.
5.  Bakar pada suhu 180c selama 1 jam atau sehingga kek masak.
6.  Untuk toppirng, panaskan air di dalam periuk.
     Masukkan serbuk koko & kacau hingga sebati.
     Masukkan susu pekat manis & minyak masak, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.
7.  Kacau sehingga pekat sedikit, setelah masak, bolehlah diletakkan atas kek dan hias.

nak tengok x hasilnya?





No comments:

Post a Comment