Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Biarkan waktu berputar seiring waktu berjalan

Istiqomah

Daisypath Anniversary tickers

AH

Daisypath Anniversary tickers

Daughter

Lilypie Pregnancy tickers

BF

Lilypie Breastfeeding tickers

Monday, 17 August 2015

Braces Tips: Spacer & Trans-Palatal Arch (TPA).

Assalamualaikum wbt

Okay lah, selalu Anna mesti update pasal religi. This time around nak update pasal braces  | pendakap gigi. ;D

Hurmm.. x pernah terfikir nak pakai pun before this, but now..this is it. hehe. Me with braces and joined the #TEAMGIGIBESI. hehe

Looking at my sister, she barely 3 years using this braces and akan buka dah within few month, while me baru saja nak pakai.

So, wondering lah mcm2 kena pakai, i mean the band TPA, spacer lah semua. Adik Anna x kena pun! So, xde lah tempat nak tanya sangat. Lastly, buat research and reading sendiri saja lah.

So here the tips untuk gigi yang mcm Anna yang kena guna besi yang akan melintang vertically kat lelangit, nama dia TPA shortform Trans-Palatal Arch nama penuhnya. TPA ni dia guna untuk bagi gigi atas tak moving sesuka hati dan menarik gigi anda ke dalam. hehe . ni gambar bawah ni contoh gambar Anna Google :)

*Normal TPA

Amat mencabar sebenarnya nak pakai braces ni. Sebelum dia pakaikan TPA dia cabut dulu gigi and in my case 2 batang gigi atas saja kena cabut. Gigi bawah mmg dan 'missing' masa zaman high school dulu.  Kemudian seminggu sebelum dia akan pasangkan SPACER untuk masukkan band yg korg tgk kat tepi TPA tu.

*Inilah spacer  yang Anna cakapkan tadi.

Lepas je cabut gigi and pakai spacer ni siaplah, nyilu yang amat.

*to be continued...

Love xoxo ~ Anna

No comments:

Post a Comment