Ok, sekarang Anna nak kongsi resepi masakan untuk suami hujung minggu lepas. Oleh kerana, sebelum 9 bulan mengandung ni Anna asyik 2 - 3 kali makan nasi lauk Tomyam dan Telur Dadar. hehe ^_^
Bahan-bahan:
- 1 ulas bawang besar
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia/lengkuas
- 1 batang serai
- 4 helai daun limau
- 3-4 biji cili padi
- 1 paket perencah Tomyam
- 2 kiub pati tomyam Maggi
- 5 cawan air (satu cawan = 250ml)
- 4 batang jagung kecil (dipotong serong)
- 1 batang lobak merah (dihiris bulat nipis)
- 1/4 sayur kobis
- 1/4 bunga kobis
- 3 biji tomato (dipotong 4 atau 6)
- 6 ekor udang
- 6 ekor sotong
- daun sup / bawang / pasley
- sedikit garam dan gula
- (pilihan - tambah ayam atau daging, tapi tak jadi seafood lah nanti kan? haha)
Cara-cara:
- Tumis bawang besar, merah, putih, halia, serai, cili padi dan daun limau hingga naik bau.
- Masukkan perencah tomyam, tumis sampai naik bau jugak.
- Masukkan air. Kacau. Kemudian, masukkan kiub pati tomyam tadi.
- Masukkan lobak merah, jagung kecil, kobis, bunga kobis dan udang.
- Setelah mendidih masukkan sotong dan tomato. (dua bahan ni tak boleh masuk awal nanti sotong terlalu masak liat dan tomato akan hancur).
- Sekiranya perlu, masukkan garam dan secubit gula. (rasa dulu sikit, kalau ok, tak payah letak).
- Tutup api, letakkan daun sup, bawang, pasley.
Siap! Goreng telur dadar! Makan panas-panas! Wooo.. sedap.
Selamat mencuba!
xoxo,
Anna
No comments:
Post a Comment