Ok, sekarang Anna nak kongsi resepi masakan untuk suami hujung minggu lepas. Oleh kerana, sebelum 9 bulan mengandung ni Anna asyik 2 - 3 kali makan nasi lauk Tomyam dan Telur Dadar. hehe ^_^
Bahan-bahan:
- 1 ulas bawang besar
 - 2 ulas bawang merah
 - 2 ulas bawang putih
 - 2 inci halia/lengkuas
 - 1 batang serai
 - 4 helai daun limau
 - 3-4 biji cili padi
 - 1 paket perencah Tomyam
 - 2 kiub pati tomyam Maggi
 - 5 cawan air (satu cawan = 250ml)
 - 4 batang jagung kecil (dipotong serong)
 - 1 batang lobak merah (dihiris bulat nipis)
 - 1/4 sayur kobis
 - 1/4 bunga kobis
 - 3 biji tomato (dipotong 4 atau 6)
 - 6 ekor udang
 - 6 ekor sotong
 - daun sup / bawang / pasley
 - sedikit garam dan gula
 - (pilihan - tambah ayam atau daging, tapi tak jadi seafood lah nanti kan? haha)
 
Cara-cara:
- Tumis bawang besar, merah, putih, halia, serai, cili padi dan daun limau hingga naik bau.
 - Masukkan perencah tomyam, tumis sampai naik bau jugak.
 - Masukkan air. Kacau. Kemudian, masukkan kiub pati tomyam tadi.
 - Masukkan lobak merah, jagung kecil, kobis, bunga kobis dan udang.
 - Setelah mendidih masukkan sotong dan tomato. (dua bahan ni tak boleh masuk awal nanti sotong terlalu masak liat dan tomato akan hancur).
 - Sekiranya perlu, masukkan garam dan secubit gula. (rasa dulu sikit, kalau ok, tak payah letak).
 - Tutup api, letakkan daun sup, bawang, pasley.
 
Siap! Goreng telur dadar! Makan panas-panas! Wooo.. sedap.
Selamat mencuba!
xoxo,
Anna
No comments:
Post a Comment