Ikan merah ni kadang-kadang sedap makan tau lagi2 kalau goreng! Harga pun agak boleh tahan. Hehe
Okay, here we go,
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan merah (dipotong 4, basuh bersih, lumur garam & kunyit)
- 1 ulas bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 5 sudu sb cili kering/cili giling Puteri (ikut tahap kepedasan)
- Sedikit belacan
- Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
- Goreng ikan sehingga keemasan. Angkat dan tos.
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan belacan, goreng sekejap.
- Masukkan cili giling, biarkan hingga naik bau dan garing. (pastikan cili garing supaya cili betul2 masak agar tidak sakit perut.
- Masukkan garam & gula secukup rasa. Tutup api. Masukkan ikan kedalam sambal dan gaul rata.
Siap! Satu lagi resepi yang simple untuk dimasak. Selamat memikat hati suami!
xoxo,
Anna
No comments:
Post a Comment