Assalamualaikum!
Kali ni, nak share resepi mula-mula jadi isteri dan nak hari raya dah masa tahun 2016. Untuk Rendang Daing ni biasa lah dia agak leceh tapi bila dah buat tu sap sap sup siap dah.
Ok, tak nak tulis panjang, takut uols tak baca. haha
Bahan-bahan utama:
1/2 kg daging
1 1/2 cawan cili kisar (suami kurang suka pedas, Anna letak 3 sudu besar je)
1/2 kg paket kerisik (1 paket = 40 gram)
1 kotak kecil santan
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
garam secukup rasa
air asam jawa secukup rasa
gula secukup rasa
Bahan A (kisar)
6 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan B (kisar)
2 inci lengkuas
3 batang serai
1 sb ketumbar
1/2 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
Cara-cara:
1. Kisar Bahan A, tapis dan airnya digunakan untuk kisar Bahan B. Kalau kisar Bahan B tak cukup air, boleh tambah sikit air.
2. Tumiskan Bahan A tadi bila dah naik bau, boleh masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan pula Bahan B dan tumis hingga wangi. Pastikan minyak banyak untuk ditumis, jika kurang minyak boleh tambah. Minyak kurang akan menyebabkan bahan-bahan kurang masak dan tidak bagus untuk kesihatan.
4. Masukkan daging dan gaul rata. Bila daging dah keluar air boleh masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak daging hingga empuk. Jika belum empuk boleh tambah air dan reneh lagi.
5. Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Tunggu didih lagi.
6. Siap hidang!
Bagi yang suka rebus daging dahulu sebelum masak sekali, tips untuk cepat empuk ialah letakkan 2 sudu kecil garam dan 2 batang serai rebus hingga 15-20 minit. Tips lain orang kata nak empuk boleh rebus sekali dengan sudu besi.
Selamat mencuba!
Jazakumullah.
xoxo,
Anna
No comments:
Post a Comment