Okay, rasa dah bertahun tak masukkan resepi-resepi baru untuk blog ni. So, I'm BACK! Haha
Sebenarnya resepi ni, Anna nak buat untuk potluck office, tapi apa kan daya.. Antara cinta & wang, salah satu harus ada korbannya.
Okay, jom tengok resepi ni.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1-2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk cili (kalau nak pedas, Anna tak letak sebab suami kurang suka pedas)
Garam secukup rasa
2 helai limau purut - diracik halus
3 batang daun kari
Minyak untuk mengoreng
Bahan kisar halus:
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
Bahan kisar kasar:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup (Anna guna serbuk kunyit je)
2 inci serai
Cara Penyediaan:
1. Basuh ayam dan potong kecil. Toskan.
2. Masukkan ayam dan semua bahan kisar ke dalam mangkuk besar. Gaul rata.
3. Perap 1 - 2 jam atau paling bagus semalaman dalam peti sejuk.
4. Goreng dalam minyak penuh (ayam tenggelam).
5. Balik balikkan supaya masak rata.
6. Bila ayam dah garing, angkat bersama rempah-rempah sekali.
7. Siap hidang! Makan dengan nasi kukus!
Selamat mencuba.
Oh ya, Anna kan tak mahir masak, reti masak tapi tak sehebat chef. Nanti Anna tulis lagi resepi puding dan sambal tempoyak yang Anna suka buat.
Jazakumullah!
xoxo,
Anna
No comments:
Post a Comment