Assalamualaikum
Kalau post sebelum ni Anna ada bagi resepi untuk lauk sambal. Ha, kalau nak tahu lauk Suhun Sup ni sesuai dengan lauk sambal. Hehe
Ok, ni resepi yang simple yang Anna nak share,
Bahan-bahan:
- 3 biji kentang (dipotong dadu besar)
- 3 biji telur
- 1/2 paket suhun & fucuk
- 1/2 sb udang kering
- 2 ulas bawang kecil (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 2/3 cawan air
- 3 sb minyak masak
Cara-cara:
- Rendam suhun dan fucuk dalam mangkuk diisi air.
- Dalam periuk/kuali, masukkan minyak masak, setelah panas masukkan bawang kecil, putih, udang kering.
- Masukkan air, kentang biar hingga didih dalam 10 minit.
- Kemudian, perlahankan api...penting ni! supaya telur tak pecah. Masukkan telur satu per satu, pecahkan dengan perlahan atas permukaan air sup. Gap setiap pecahan dalam 1-2 minit supaya telur tidak bercantum. Sudah masukkan semua telur, biar selama 5 minit.
- Masukkan suhun dan fucuk, biar sebentar selama 2-3 minit.
- Siap dihidang!
Selamat memasak semua!
xoxo
Anna
No comments:
Post a Comment