Assalamualaikum wbt
Anna nak kongsi sikit resepi yang Anna buat hari ni..hari ni taw...
Anna guna resepi no 3 untuk buat coklat bubble rice in jar...tapi dalam jar plastic lah...hehe
Jimat, Murah dan Simple...
Nanti Anna update lagi pasal resepi ni ye...
Enjoy cooking! :)
RESIPI 1 Bahan-bahan:
300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega Cara-cara:
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.
RESIPI 2 - Dayangjack Bahan-bahan:
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula Cara-cara:
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat
RESIPI 3 - Kak Nor Bahan-bahan:
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh) Cara-cara:
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek Bahan-bahan
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega Cara-cara:
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya
Ni gambar coklat bubble yang Anna buat tadi
:)
*i love cooking and it my natural cooking for fun..! heeheh
xoxo Anna
nk tnya, bble rice ni blh thn bpe lme??
ReplyDeleteikut jenama yunk, klu jenama kellog's tahan 5-7 hari. klu jenama biasa2 beli kedai kek tu dalam 3 hari je. sis pakai kellogg's.
DeleteTerima kasih resepi :)..Coklat topping ni akan kekal cair ke.atau kena rendam dalam air panas plk bila nak mkn.
ReplyDeletedepends pada resepi dan suhu penyimpanan.
DeleteAssalamualaikum anak2 i selalu suka beli kt sek crispy rice ngan coklat atau marshmallow ngan coklat dlm bekas kecik2.. coklat tu sentiasa cair je dan rice tu crispy je.. bole bg tunjuk ajar x cara nk buat.. wsp sis 0124257525.. pls tq
ReplyDeleteSis dh cuba buat ke..nak tahu buat choc jadi cair mcm mna yer
DeleteWaalaikumsalam, sy bukan pakar sgt tp boleh cuba resepi yang no 3 tu. mcm sy buat.
Deleterezepi no 3 yang awak buat tu sentiasa cair ke coklatnya ?
ReplyDeletebergantung pada suhu. klu sejuk di keras klu suhu bilik dia x cair x keras. biasa je.
DeleteMcm mne nk wat biar coklat sntiasa cair..
ReplyDeletemaaf sis, sy x pakar bidang ni. boleh cuba banyak kali untuk try and error. sy cuba-cuba je ni. sebab suka masak.
Deletehai sy nak minta izin pinjam gambar nak jadikan contoh tq
ReplyDeletesilakan.
Deleteminta maaf sis,anak saya minta saya buatkan utk dia buat jualan kat sekolah utk program kat sekolah. Kalau saya guna resepi no. 3, coklat tu akan sentiasa cair ke? Macam mana nak saya buat dlm kuantiti yg banyak , terima kasih sis..
ReplyDeleteminta maaf Puan, sy bukan pakar bidang masak ni. Saya cuba-cuba2 je. Puan boleh cuba2 banyak kali utk try n error.
DeleteSy nk inform dorg yg buat coklat xcair tu dorg letak minyak sy baca kt blog lain.
ReplyDeleteHarap membantu tq
thank you for the info. Sy ada juga baca, tapi masih tak sempat nak cuba yang letak minyak pulak. klu dah cuba mungkin saya update lagi.
Delete