Wednesday, 11 August 2021

Resepi Kacang Pool Johor Mudah!

Assalamualaikum wbt

And hello 2021, wow it has been incredibly busy during pandemic and working from home! And a lot place and food we missed. Especially this craving taste buds of Kacang Pool!


Jom kita tengok resepi yang Anna dah mudahkan untuk semua! haha

Bahan-bahan tumis:
3 sudu besar minyak sapi/ ghee butter
1 biji bawang merah dicincang halus
2 biji bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
25 gm serbuk kari daging/ayam

a) Selesai je tumis semua bahan, boleh masukkan bahan utama kacang pool iaitu:

 


Bahan utama kacang pool:
400gm daging cincang/kisar
1 tin kacang bakar/baked bean
1 tin kacang merah
1 tin kacang parang
2 sb gula
air secukupnya (lebihkan air kalau nak cair)
garam secukupnya

b) Campurkan kesemua bahan diatas dan gaul rata. Jangan tinggalkan masakan tu sebab takut hangit kacang pool korg lagi-lagi kalau periuk steel biasa.

c) Agak-agak daging masak dan kacang kembang sikit boleh tutup api. Dan hiaskan dengan telur mata, cili potong dan limau!

Resepi di atas Anna ada olah mengikut barang yang ada:
  1. 200gm daging sebab kami berdua je makan. dan sangat banyak.

  2. Kacang parang susah sgt nak dapat kat pasaraya, Speedmart atau Aeon, tapi Shopee ada. But i tak nak tunggu.
  3. Serbuk ketumbar dah habis kat rumah, so tak letak tapi masih sedap.
  4. Gula i sentiasa kurangkan 1 sudu daripada resepi.



Okay, selamat mencuba.

xoxo,
Anna

No comments:

Post a Comment