Cinta

"CINTA yang dibina bukan cinta kosong tapi cinta yang punya pengertian
cinta yang luhur dan hanya dapat dirasakan dengan JIWA yang bersih
yang SENTIASA MENCARI..... ALLAH"

Tuesday 13 May 2014

Himpunan Resepi Topping Coklat Ganache


 Assalamualaikum wbt
Anna nak kongsi sikit resepi yang Anna buat hari ni..hari ni taw...
Anna guna resepi no 3 untuk buat coklat bubble rice in jar...tapi dalam jar plastic lah...hehe
Jimat, Murah dan Simple...
Nanti Anna update lagi pasal resepi ni ye...
Enjoy cooking! :)

RESIPI 1 Bahan-bahan:
300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
Cara-cara:
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.


RESIPI 2 - Dayangjack Bahan-bahan:
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
Cara-cara:
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat


RESIPI 3 - Kak Nor Bahan-bahan:
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
Cara-cara:
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi


RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek Bahan-bahan
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
Cara-cara:
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega

- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat


Nota tambahan: - Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya


Ni gambar coklat bubble yang Anna buat tadi 
:)




*i love cooking and it my natural cooking for fun..! heeheh 
xoxo Anna

17 comments:

  1. nk tnya, bble rice ni blh thn bpe lme??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut jenama yunk, klu jenama kellog's tahan 5-7 hari. klu jenama biasa2 beli kedai kek tu dalam 3 hari je. sis pakai kellogg's.

      Delete
  2. Terima kasih resepi :)..Coklat topping ni akan kekal cair ke.atau kena rendam dalam air panas plk bila nak mkn.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum anak2 i selalu suka beli kt sek crispy rice ngan coklat atau marshmallow ngan coklat dlm bekas kecik2.. coklat tu sentiasa cair je dan rice tu crispy je.. bole bg tunjuk ajar x cara nk buat.. wsp sis 0124257525.. pls tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis dh cuba buat ke..nak tahu buat choc jadi cair mcm mna yer

      Delete
    2. Waalaikumsalam, sy bukan pakar sgt tp boleh cuba resepi yang no 3 tu. mcm sy buat.

      Delete
  4. rezepi no 3 yang awak buat tu sentiasa cair ke coklatnya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada suhu. klu sejuk di keras klu suhu bilik dia x cair x keras. biasa je.

      Delete
  5. Mcm mne nk wat biar coklat sntiasa cair..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sis, sy x pakar bidang ni. boleh cuba banyak kali untuk try and error. sy cuba-cuba je ni. sebab suka masak.

      Delete
  6. hai sy nak minta izin pinjam gambar nak jadikan contoh tq

    ReplyDelete
  7. minta maaf sis,anak saya minta saya buatkan utk dia buat jualan kat sekolah utk program kat sekolah. Kalau saya guna resepi no. 3, coklat tu akan sentiasa cair ke? Macam mana nak saya buat dlm kuantiti yg banyak , terima kasih sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf Puan, sy bukan pakar bidang masak ni. Saya cuba-cuba2 je. Puan boleh cuba2 banyak kali utk try n error.

      Delete
  8. Sy nk inform dorg yg buat coklat xcair tu dorg letak minyak sy baca kt blog lain.

    Harap membantu tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for the info. Sy ada juga baca, tapi masih tak sempat nak cuba yang letak minyak pulak. klu dah cuba mungkin saya update lagi.

      Delete